Издвајамо Србија

НОВА ОПАСНОСТ НАМ ПРЕТИ СА НЕБА: Није у питању ни киша ни град већ нешто много горе!

Мај и јуни су накритичнији месеци.

Све је већи број грађана који су последњих недеља имали „блиске контакте“ са вранама, а неки од њих морали су чак и да потраже помоћ лекара.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Мај и прва половина јуна представљају период када су учестали напада ових птица на суграђане, а разлог томе је природни заштитнички инстинкт који се рађа када се излегу млади птићи, објашњавају орнитолози, док лекари тврде да су пацијенти са повредама од врана почели чешће да долазе тек у последње две године.

– Пацијенти нам често долазе са повредама које су им нанеле вране, било кљуном или канџама. Поред уобичајеног збрињавања ране (превијања), обавезно је да пацијент прими и тетанус – каже Милица Николић Урошевић, лекарка опште медицине.

Она потврђује да су пацијенти са оваквим повредама почели чешће да долазе од пре две године, те да их до тада скоро и није било.

Иако већина суграђана на ове немиле догађаје гледа као на нападе помахниталих прица, парадоксално, ради се о њиховој одбрани или тачније о њиховом природном заштитничком инстинкту.

Наиме, разлог зашто се овакве непријатне ситуације дешавају баш у ово време, током маја и у првој половини јуна, сасвим је јасан орнитолозима.

– У овом периоду се излежу млади птићи, који врло брзо потом уче и да лете. Због тога су њихови родитељи заштитнички настројени, јер на људе који пролазе у близини гнезда реагују као на потенцијалне предаторе – објашњавају стручњаци.

 

Извор: Ало.рс/ Блиц/ М. И.