Издвајамо Свет

ОД ВРИСАКА ОДЗВАЊАЛА БОЛНИЦА! Породиљи (22) изврнули материцу, умрла у најтежим мукама! Мајка Светлана открила стравичну грешку доктора!

Фото: Јутјуб Live News 247

Она је пала у кому, а затим јој је стало срце. Никад више није се пробудила.

Након што је здрава девојчица стигла на свет, новопеченој мајци Алиси Тепикини (22) није изашла постељица.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Бабица је повукла пупчану врпцу и притом младој мајци изврнула матерницу. Девојка је преминула.

Руске власти су покренуле истрагу над свим члановима медицинског тима који је учестовао у порођају. Чланови тима нису суспендовани и до окончања истраге раде на својим радним местима.

Истовремено, инспектори припремају снажан случај против њих где би им у судском епилогу могло претити најмање три године у затвору због убиства.

Алисина мајка Светлана Малиукова за руске новине Комсомолаyска Правда казала је да се нада окончању истраге.

– Надам се да ће успети да докажу њихову кривицу и да неће избећи казну – рекла је.

Описала је и ток порођаја своје кћери. Казала је како је бабица позвала опстетричарку видевши да постељица не излази. Лекарка је дошла и ухватила рукама пупчану врпцу те је снажно повукла.

– Оно што је уследило зове се инверзија матернице. Она је повукавши пупчану врпцу заправо изврнула матерницу. Наиме, тај орган у женском тилу није фиксиран у утроби чврстим везама, али има потпору у тзв. параметријима који је држе у том положају. Кад се те везе покидају, долази до изврнућа матернице. Таква се ситуација чак и пре догађала изузетно ретко, а поготово данас. У прошлости их је било више кад су жене пуно рађале па је ткиво постало млохаво. Ја у свом животу то нисам видела, а 50 година радим у гинекологији – истакнула је проф. др. сц. Вишња Милковић Латин, др. мед..

Додала је како је реч о стању које може угрозити живот, а брза хируршка интервенција је нужна.

– Такво је стање шок за тело и због њега жена може искрварити – додала је др. Латин.

Управо је то било у случају Тепикине. Њен отац казао је новинарима да је цео порођај наликовао средњовековљу.

– Лекарка је толико снажно повукла пупчану врпцу да је моја кћи зајаукала од болова. Од њених врискова одзвањала је цела болница. То је проузроковало стање шока и тешко крварење. Она је пала у кому, а затим јој је стало срце. Никад више није се пробудила – наставила је очајна мајка.

Особље клинике затражило је хеликоптер у приправности како би трудницу одвезли у већи медицински центар, но била је преслаба за лет. Хитно су је одвезли у салу и оперисали, но нису успели да јој спасу живот.

Службени узрок смрти је „тежак шок проузрокован боловима“. Очајни родитељи тек су сада открили да јој је постељица истргнута заједно с матерницом. Регионални министар здравства у Свердловску казао је да су дисциплински казнили читав тим, но у току је и службена криминалистичка истрага.

– Правосудни органи ће испитати њихову кривицу и одговарајућу казну, тако су ми рекли – казала је мајка.

Алисина постељица није се одвојила од матернице, наводи се у доказима, а компликација је можда настала јер су у болници жени индуцирали порођај седам дана пре термина. Неименовани старији руски породничар стврдио је да је било агресивног уклањања плаценте у овом случају. Ручно уклањање плаценте обично се изводи под опћом анестезијом и оперативним путем.

– Назвала сам болницу и питала их је ли Алиса видела ћерку пре смрти. Било ми је важно то знати. Рекли су да је видела дете и насмешила се – казала је бака Лудмила.

Отац девојчице и Алисин супруг Николај Тепикин (22) одмах по порођају с бебом је отишао у другу болницу јер је малена претрпела повреде врата при порођају. Вративши се неколико сати после открио је да му је супруга у критичном стању, но допустили су му да седне уз њу. Испоставило се да је Алиса већ умрла.

 

Извор: 24 сата/ Н.М.