Издвајамо Свет

ОНЕСВЕСТИО СЕ, А ОНДА ЈЕ ЗЕМЉОМ ЗАВЛАДАО МУК: Чувени египатски председник УМРО УСРЕД СУДНИЦЕ (ФОТО)

Бивши египатски председник Мухамед Морси преминуо је данас у 67. години.

Морси је преминуо након што се онесвестио током суђења и боравка у болници, јавила је државна телевизија.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према најновијим информацијама, он је доживео мождани удар.

Некадашњи лидер Муслиманског братства управљао је земљом између јуна 2012. и јула 2013. године.

Морси је потекао из сада забрањеног Муслиманског братства и изабран је за председника 2012. године, наследивши Хоснија Мубарака, у првим слободим изборима у Египту.

Мухамед Мурси Иса ел Ајат пети је и бивши председник Египта, који је вршио ту дужност од 30. јуна 2012. до 3. јула 2013. године.

21. априла 2015. осуђен је на 20 година затвора, оптужен је за подстицање мучења, хапшења и убистава демонстраната за време демонстрација у Египту.

Један од његових главних циљева током председничког мандата било је стицање подршке за изгласавање новог устава Египта. Мурси подупире устав који би штитио људска права, али у суштини тражи примену исламског закона шеријата у свим сферама живота, па и по том питању.

Подсетимо, средином 2013. године, широм Египта су започеле демонстрације у којима су грађани тражили оставку Мурсија због нерешених проблема у држави.

Египатска војска је 1. јула издала 48-часовни ултиматум у којем захтева од политичких партија да ступе у преговоре с демонстрантима и запретила војном интервенцијом ако се немири до тада не стишају. Истог дана су четири министра Мурсијеве владе дала оставку, након чега су у парламенту остали само припадници Муслиманске браће.

Мурси је 2. јула одбио ултиматум египатске војске тврдњом да ће на свој начин решити кризу.

Веће, чији су чланови министар одбране Абдел Фатах ел Сиси, Мухамед ел Барадеи, велики имам Ахмед ел Тајеб и коптски папа и патријарх Теодор ИИ, преузело је власт 3. јула и прогласило Мурсијев председнички мандат неважећим.

Морси је ухапшен након државног удара и до сада се налазио у затвору, а оптужен је за шпијунажу.

Тужилаштво је до 2016. године тражило смртну казну за Морсија, али је захтев тужилаштва преиначен када је наложено ново суђење.

 

Извор: Агенције/Д.Н.