Издвајамо Србија

ОТКРИВЕНО! Полицијски врх, британска служба и Марко убили Ђинђића! Атентатор Хил под ротацијом напустио Београд (ФОТО)

loading...

Енглески шпијун из службе МИ6 руководио је акцијом убиства српског премијера Зорана Ђинђића, а пре и после атентата виђан је у канцеларији једног нашег високопозиционираног официра МУП-а Србије, каже за „Ало!“ извор који је добро упознат са тадашњом истрагом.

Наш саговорник наводи да је високорангирани енглески обавештајац виђан у седишту МУП-а у Макишу и да је био задужен за скривање убица.

– Он је легално боравио у нашој земљи и био је задужен за довођење снајперисте из Лондона који је убио Ђинђића, а касније за његово скривање и бекство. Пре и после убиства Ђинђића виђан је код нашег полицијског функционера (име познато редакцији), а био је задужен да заташка читав случај и истрагу усмери у погрешном правцу. Према мојим информацијама, он се сада налази у Украјини – наводи саговорник „Ало!“.

Фото: Јутјуб

Према његовим речима, енглески обавештајац је дан пре убиства Ђинђића, 11. марта 2003, довео Хила, једног од најбољих енглеских снајпериста, као и његову пратњу, а након атентата се побринуо да они у року три сата напусте земљу.

– Тог снајперисту је најбоље описао сведок Кујо Кријешторац (52), који је полицији дао његов опис, а на основу којег је полиција направила фото-робот, а онда су га избрисали. Кријешторац је полицији рекао да је на дан убиства видео како из зграде у Гепратовој бежи особа светле косе. Кријешторца су 1. марта 2004. убили са десетак хитаца из оружја са пригушивачем – додаје извор „Ало!“.

Наш саговорник наводи да улога енглеског снајперисте никад није откривена. Својевремено је један извор близак обавештајним круговима рекао да је на састанку у вили сарадника енглеске обавештајне службе, извесног Марка, уговорено како ће се убица и његови помагачи после атентата извући на безбедну локацију.

План је био да се све три екипе са локација извуку возилима с ротационим светлима и упуте у правцу Новог Београда. Према тим изворима, атентатор је брифован о свему. Оперативци и енглески обавештајац су га обавестили о свим важним параметрима неопходним за планирану акцију.

Пет агената у Влади знало све?

Горан Петронијевић, адвокат и некадашњи судија Окружног суда у Београду, рекао је за „Ало!“ да је пет високопозиционираних функционера у Ђинђићевој влади сарађивало са страним обавештајним службама, које су и наредиле премијерово убиство, иза којег, како се верује, стоје ЦИА, МИ6 и немачки БНД.

Како су медији извештавали пет година након убиства, атентатору су предочени досијеи свих чланова Ђинђићевог обезбеђења, чак и самог премијера. У њима су били и њихови психолошки профили, анализа њиховог понашања и други детаљи.

Наводно су му дати и сви подаци о метеоролошким приликама, падавинама, ветру, ваздушном притиску. Претпоставка њихових стручњака била је да ће време бити идеално за акцију.

Тада је, верује се, енглески обавештајац рекао да све зависи од њега, да је управо Хил тај који одређује почетак акције и да све мора бити синхронизовано с њим.

Кад је погледао сва документа и неке снимке који су му били припремљени, атентатор је донео одлуку како да поступи.

– Хил је обавестио присутне да ће одабрати тренутак када ће пуцати и да ће то бити онда кад Ђинђић буде био најмање покретан, односно кад буде био на вратима улаза број пет у зграду Владе. Нагласио је да одмах после његовог хица симултано мора бити отворена ватра и из друга два снајперска гнезда и да стрелци морају елиминисати Милана Веруовића, првог пратиоца Зорана Ђинђића – открио је тај обавештајни извор.

 

Извор: Даница Ћурувија/Ало

Loading...
loading...
loading...