Србија

ОТВОРЕНА ПАНДОРИНА КУТИЈА! Након ОСЛОБАЂАЊА Легије и Звездана Јовановића чека нас нешто МНОГО ГОРЕ!

Фото: Јутјуб

Адвокат Градимир Налић, један од бранилаца Звездана Јовановића, Владимира Потића и Миће Петраковића, изјавио је поводом ослобађајуће пресуде бившим припадницима „црвених беретки“, који су били оптужени за оружану побуну ЈСО у новембру 2001. године, да су и Специјални и Апелациони суд спречили политичку злоупотребу правосуђа 2011. године.

– Читав овај случај био је покушај демократа да дискриминишу и оптуже тадашњег председника Војислава Коштуницу да је руководио побуном и да је хтео да сруши владу. То је био последњи покушај неких политичара из редова Демократске странке, ЛДП-а и неких сведока сарадника, за које су сада испливала бројна питања. Хтели су Коштуницу и његове људе да доведу у везу са убиством Ђинђића. Својевремено су и Снежана Маловић и Слободан Хомен говорили да Коштуница руководи побуном „беретки“, која је била увертира у убиство премијера – рекао је за „Ало!“ Налић, који је са Бранкицом Мајкић заступао Звездана Јовановића.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он за „Ало!“ истиче да је сада на потезу држава која би требало да преиспита све пресуде.

– Отворена је Пандорина кутија и сад је ред да државни органи отворе очи и преиспитају све процесе, од убиства премијера, али и друге процесе у којима су оптужени Улемек, Јовановић и други.

Налић је истакао да ће ова пресуда бити још један од доказа које ће предложити Специјалном суду, од којег тражи нови процес за убиство премијера Ђинђића.

Александар Ковачевић, бранилац Милорада Улемека Легије изјавио је за „Ало!“ да је Апелациони суд донео правилну одлуку јер је утврдио да у питању није била оружана побуна Јединице за специјалне операције већ миран протест.

– То доказује и чињеница да надлежне безбедоносне службе нису тада реаговале. Потврда да је све било по закону су и тадашњи транскрипти са седнице Владе Србије на којој и сам премијер Зоран Ђинђић није дефинисао протест као оружану побуну јединице него као пропуст надлежних државних служби- истакао је Ковачевић за „Ало!“.

Подсетимо, Апелациони суд у Београду правоснажно је ослободио бивше припаднике Јединице за специјалне операције (ЈСО) оптужби за организовање оружане побуне 2001. године, чиме је потврђена пресуда Вишег суда донета у јулу 2018. године.

Жалба коју је на првостепену пресуду поднело Тужилаштво за организовани криминал Апелациони суд је одбио као неосновану.

Оптужби су ослобођени некадашњи команданти ЈСО Милорад Улемек Легија и Звездан Јовановић Звеки, као и припадници јединице Драгослав Крсмановић, Веселин Лечић, Драгиша Радић, Владимир Потић и Мића Петраковић.

Овом одлуком суд је одбио као неосноване тврдње из оптужнице која је припаднике ЈСО теретила да су кривично дело извршили тако што је од

9. до 17. новембра 2001. године Јединица отказала послушност команди, повукла своје припаднике у центар у Кули и у више наврата одбила захтеве начелника ресора, министра унутрашњих послова и премијера Ђинђића да прекине побуну.

Оптужени су током процеса негирали побуну тврдећи како су исказали протест због обмане надређених.

 

Извор: Ало.рс