Регион

ПРЕМИЈЕР ИМ ПОТПИСАО СМРТНУ ПРЕСУДУ! Хрватима се спрема ВЕЛИКО ЗЛО! Андреј Пленковић након важног разговора саопштио ВЕСТ!

Председник Европске комисије Жан-Клод Јункер је приликом своје посете Хрватској пре десетак дана рекао је да је Хрватска „потпуно спремна“.

Хрватска би могла ући у Европски курсни механизам (ЕРМ2), својеврсну чекаоницу за улазак у еврозону, за око годину дана, изјавио је у среду у Бриселу хрватски премијер Андреј Пленковић након разговора с потпредседником Комисије задуженим за евро Валдисом Домбровскисом.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Мислим да смо све претпоставке добро направили и верујем да ће нас се подржати и на нивоу еврогрупе, а и касније на другим нивоима када се буду доносиле коначне одлуке. Тај ће процес, као и обично, трајати око годину дана“, рекао је Пленковић.

Поступак за улазак у ЕРМ2 предвиђа да гувернер ХНБ и министар финансија пошаљу писмо у Брисел након чега креће поступак евалуације одређених подручја по појединим политикама које је Хрватска дефинисала као кораке којима ће испунити потребне критеријуме.

„Све скупа је унапред врло добро координирано и планирано унутар хрватских институција, у влади где координирамо цео процес и одржавамо сталну комуникацију с Комисијом и еврогрупом“, додаје Пленковић.

ЕРМ2 је својеврсна чекаоница за улазак у еврозону, у којој свака земља кандидаткиња треба да проведе најмање две године.

Председник Европске комисије Жан-Клод Јункер је приликом своје посете Хрватској пре десетак дана рекао је да је Хрватска „потпуно спремна да се ускоро прикључи механизму ЕРМ 2“.

О уласку неке земље у ЕРМ2 одлучују земље чланице еврозоне и Европска централна банка.

Према последњем конвергенцијском извештају Комисије из маја 2018. Хрватска испуњава све критеријуме осим једног за улазак у еврозону, учешће у Европском курсном механизму (ЕРМ ИИ) најмање две године.

Што се тиче кретања цена у тренутку замене куне евром, у Стратегији је процењено да је могуће једнократно повећање просечног нивоа цена између 0,2 и 0,4 посто. Трошкови који ће настати у самом тренутку приступања еврозони биће једним делом везани за пренос дела резервни Хрватске бародне банке у капитал Европске централне банке у износу од 62,5 милиона евра. Хрватска ће морати да учествује и у Европском стабилизационом механизму, што је трошак од 425 милиона евра у првих пет година.

 

Извор: Ало.рс/ Пословни дневник