Издвајамо Србија

ПРИШТИНА У ШОКУ: Оружане снаге Русије и Белорусије ушле у Србију!

У току мултинационална тактичка вежба са бојевим гађањем

Мултинационална тактичка вежба са бојевим гађањем „Словенско братство 2019“ одвија се ових дана у Банату. На вежби која се изводи по теми “Мултинационалне снаге у противтерористичкој операцији” учествује више од 750 припадника Војске Србије, Оружаних снага Руске Федерације и Оружаних снага Републике Белорусије.

– Ова вежба изводи се на простору на којем су припадници совјетске Црвене армије руку под руку с припадницима Народноослободилачке војске наше земље водили одлучну борбу, у октобру 1944. године, за ослобађање Баната, источне и читаве Србије од фашиста – рекао је бригадни генерал Мирослав Талијан, командант Специјалне бригаде Војске Србије.

Он је додао да се вежба „Словенско братство 2019“ изводи с циљем обучавања команди и јединица за извршавање мисија у операцијама специјалних снага. Гардијски пуковник Виктор Бабиков, командант 234. гардијског десантног јуришног пука Оружаних снага Руске Федерације, истакао је да ће припадници војски три државе заједно изводити маневре и борбена дејства уз помоћ најсавременијих средстава које те армије имају у свом наоружању.

Гардијски пуковник Александар Барауља, заменик команданта снага за специјалне операције Оружаних снага Белорусије, поручио је да је вежба веома значајна и да представља „симбол пријатељства три државе и симбол њихових братских односа“.

Вежба „Словенско братство 2019“ реализује се до 27. јуна 2019. на аеродрому „Ковин“ и војним комплексима „Орешац“ и „Пескови”.

Сарадња између Оружаних снага Руске Федерације и Војске Србије започета је извођењем вежбе „Срем 2014“, која је реализована на полигону „Никинци“. У 2015. години вежба је организована на територији Руске Федерације под називом „Словенско братство 2015“ и на њој су поред оружаних снага Руске Федерације и Војске Србије први пут учествовали и припадници оружаних снага Републике Белорусије. У 2016. години, трилатерална вежба „Словенско братство 2016“ изведена је на нашој територији, 2017, домаћин вежбе била је Белорусија, а прошле године вежба је изведена недалеко од Новоросијска у Руској Федерацији.

Извор: Ало