Издвајамо Регион

РАСПОП ДЕДЕИЋ ИЗВРЕЂАО СПЦ И ПАТРИЈАРХА: БИЛО ИМ ЈЕ ЛЕПО ПОД ТУРЦИМА! Иринеј, сиромах, не зна много. Храм су направили Срби, али НАШИМ НОВЦЕМ

Дан после Тројичиданског сабора испред Храма Христовог Васкрсења у Подгорици, са кога је митрополит црногорско-приморски Амфилохије позвао власт у Подгорици да „не стварају раздоре и мржњу“ и не усвајају закон којим би имовина СПЦ постала државна, огласио се митрополит Црногорске православне цркве (ЦПЦ) Михаило, који је о скупу испред Храма Христовог Васкрсења рекао да Храм „јесу Срби направили, али, богуми, нашим новцем“.

– Па, ће и то доћи на тапет, да се и о томе мисли – каже он.

Фото: Јутјуб
Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Михаило је изнео низ увреда на рачун патријарха Иринеја и СПЦ упоређујући њихове изјаве са контејнером, уз тврдње да СПЦ жели обнову велике, етнички чисте Србије. Отишао је тако далеко да је рекао да „Срби хоће да понове једну врсту Сребренице“. Мила Ђукановића је, са друге стране, назвао „једним од најбољих европских политичара“.

„Иринеј не зна много“

Коментаришући оштре реакције патријарха Иринеја и Београда, мирополит Михаило је рекао:

– Овако могу да кажем, из контејнера може свашта да излази. Српски патријарх Иринеј, сиромах, не зна много. Он мисли ако се некоме да власт, да може да говори било шта. Он, рецимо, говори да је српска република у Босни, српска република Србије, а Црна Гора да је држава Србије!? Никако да се отресу „велике Србије“ – образложио је митрополит ЦПЦ.

Фото: Јутјуб

Надаље, додаје како „према становишту СПЦ и државе Србије у основи Црногорци немају ништа“.

– Они сматрају да је ово српска земља, српска црква, српски језик, српска историја, српска политика, српски су сви споменици… Као да смо ми неки дошљаци. Само што не кажу да смо са друге планете. А можда ће и то рећи. Њихов отац нације Добрица Ћосић је једном добро рекао, а то је да су „Срби све на лажи добили“. Истина је. То се може доказати – рекао је митрополит ЦПЦ.

Према његовим тврдњама, овакви напади на Црну Гору могу да упућују на то „да хоће да понове једну врсту Сребренице и овде“.

– Сребреница је завршена. Сребреница је данас света земља. Сребреница је велики геноцид у хисторији Балкана и Европе. Сребреница је пример и узор да таква зла више не чинимо. А Срби, ако то опет желе да

„Било им лепо под Турцима“

Такође се осврнуо на однос СПЦ према исламу.

– Верујте, они би радо протерали и ислам, и католичанство, и јеврејство, да би онда овде била чиста српска држава. Било је то у плану ’30-их година прошлог века. Тада је постојао план истеривања Албанаца са Косова под насловом „исељавање Арнаута“. Дакле, није први пут да се тако понашају. Они би се требали боље понашати према исламу него нама православнима, јер им је под Турцима најбоље било. Били су 500 година под великом турском империјем на три континента. Било им лепо тамо, чоче – каже митрополит Михаило.

Фото: Јутјуб

„Ђукановић један од најбољих европских политичара“

Поглавар Црногорске православне цркве сматра да је председник Мило Ђукановић, којег назива једним од најбољих европских политичара, и раније знао суштину односа Црногорске православне цркве и државе, али да је чекао.

– После референдума и посебно пре њега, да се то питање потегнуло дошло до обрачуна, а и крвопролића као што је било у Босни. Да није знао да цркве и манастири припадају држави Црној Гори Ђукановић не би то питање ни потезао. Он то добро зна. Црквена имовина, цркве, манастири, земљиште ће бити у власништву државе. А после ћемо видети. Ваљда га неће опет дати Српској православној цркви. Ако би њој дали поново, онда не би ни покретали све ово, је ли тако – закључио је митрополит Михаило.

Митрополит Амфилохије (фото:ЈуТЈуб)

Амфилохије: Ђукановић је све продао, па хоће и цркву

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије оптужио је јуче председника Црне Горе Мила Ђукановића и црногорску власт да „након што су све распарчали и распродали хоће да отимају црквену имовину како би је разделили својој мафији“.

– Он (Ђукановић) због свог егоизма сада хоће да распарчава и дели црквену имовину, јер је само то остало у Црној Гори што нису отели и поделили. Е неће моћи – казао је поглавар МЦП „Вијестима“ након Тројчинданског сабора пред Храмом Христовог васкрсења у Подгорици.

Амфилохије је истакао да се нада да ће црногорска власт бити довољно савесна да повуче Предлог закона о слободи вероисповести:

– Црна Гора је почела да пропада када су утамничили Петра ИИ Петровића Његоша на Ловћену. Усвајањем оваквог закона дотакла би дно.

Поручио је да ће, уколико Влада ипак не буде имала разумевања и не повуче Предлог закона, свештенство и верни народ бранити храмове, ћивоте и гробове својих предака.

– Данас смо се пред богом заклели и саборно заветовали да ћемо чувати, обнављати и бранити своје светиње. Ако усвоје овакав закон, тако ће и бити – рекао је Амфилохије. Истакао је да су више пута писали црногорској Влади тражећи да се обнови Његошева црква на Ловћену, али да од њих нису добили одговор.

– Срушиле су тај храм богоубице и братоубице. Ми се надамо и овај сабор се моли и тражи од оних који су данас на власти у Црној Гори да се исцели тај братоубилачки, богоубилачки дух који се на Ловћену одвио, где је и грб онај Црне Горе чак уништен и срушен, и да се вратимо Тројичинданским саборима, да се врати и црква Светог Петра Цетињског на Ловћен и да се врати утамничени владика Раде у онај зиндан пагански, да се врати овоме народу и његова љубав и његова вера у живога Бога – казао је Амфилохије поручујући да маузолеј могу преместити и сачувати негде друго.

Одговарајући на питања да ли најаве Александра Вучића да ће Србија преко Венецијанске комисије замолити да се не усваја Предлог закона о слободи вероисповести у Црној Гори додатно могу погоршати статус МЦП, казао је да га не занимају поруке председника Србије.

– Не шаље он такве поруке мени, него свом пријатељу Милу Ђукановићу – рекао је Амфилохије.

“Вијести” су послале питања кабинету Ђукановића, али одговор на оптужбе није стигао, а из кабинета премијера Душка Марковића нису одговорили да ли ће повући Предлог закона након јучерашњег Сабора.

Фото: Јутјуб

Пред Храмом више хиљада верника

Тројчиндански сабор јуче је у Подгорицу окупио више хиљада грађана из свих црногорских градова. Почео је у 9 часова литургијом коју су служили Амфилохије и епископи будимљанско-никшићки Јоаникије, рашко-призренски и косовско-метохијски Теодосије, милешевски Атанасије, буеносајрески и јужно-централноамерички Кирило, захумско-херцеговачки Димитрије, диоклијски Методије и умировљени захумско-херцеговачки Атанасије са многобројним свештенством.

Сабору су присуствовали и игуман манастира Дечани и игуманија Пећке патријаршије.

Након литургије више десетина свештеника причешћивало је вернике, а док је трајало причешћивање епископ Јоаникије прочитао је Проглас Тројчинданског сабора којим је тражено да Влада повуче из процедуре Предлог Закона о слободи вероисповести или уверења и правном положају верских заједница. Поручено је да ће бити још одлучнији, ако Влада у разумном року то не уради.

Јоаникије је казао да тај Предлог закона није ништа друго до акт који је првенствено уперен против МЦП и епархија Будимљанско-никшићке, Захумско-херцеговачке и Милешевске:

– Које имају своју осмовјековну канонску јурисдикцију на простору на коме се данас налази Црна Гора.

У Прогласу пише и да је Предлог закона припемљен једнострано, да није било дијалога са црквом, али и да су прекршене бројне обавезујуће одредбе.

– Представници и најодговорнији носиоци државне власти у Црној Гори и не крију да је ово, заправо, закон против Српске православне цркве, Митрополије, епархија, митрополита, епископа, свештенства, монаштва и верног народа од којих је више од 95 одсто држављана Црне Горе – наводи се у Прогласу.

Зарекли се да ће бранити цркве

На крају прогласа је поновљено да „архијереји, свештеници, монаси, монахиње, верници и чланови више од 600 црквених општина и црквених одбора у Црној Гори“ траже повлачење Предлога закона уз завет да ће бранити цркве.

Читајући Проглас Јоаникије је рекао да црква не тражи никакве привилегије, нити било какве забране.

– Него само и једино поштовање права на слободу вере и имовину свих, па и православне цркве и њених вјерника и то у сопственој држави коју су стварали и за коју су гинули њихови преци са црногорским митрополитима на челу… Из тих разлога, захтевамо од Владе Црне Горе да из даље процедуре у разумном року повуче Предлог закона и припреми нови који ће бити у сагласности са достојанством Црне Горе и међународним стандардима о слободи вероисповести. Уколико Влада то што скорије не учини ми ћемо још одлучније саборно иступити у одбрани својих светиња и законских права – рекао је он.

 

Извор: ЦДМ/Вијести