Издвајамо Србија

РЕФЕРЕНДУМ О КОСОВУ НА ПРОЛЕЋЕ? Коначан договор Београда и Приштине до краја године, али ПОД ЈЕДНИМ УСЛОВОМ

На састанку лидера региона са Ангелом Меркел и Емануелом Макроном у Паризу 1. јула могао би да буде формулисан оквир за решење косовског проблема, док би коначан предлог требало да буде усаглашен до краја године. Уколико би до таквог сценарија дошло, референдум о Косову могао би да се одржи заједно са редовним парламентарним изборима на пролеће.

Ово је за „Блиц“ потврдило више извора из дипломатских кругова. Међутим, овај сценарио ће бити могућ само у случају да до састанка уопште дође. Како се последњих недеља спекулише, канцеларка Меркел и француски председник Емануел Макрон су у сукобу око начина на који ће се бирати нови председник Европске комисије, али и око тога ко ће бити кандидати за европске институције. Иако у јавности желе да оставе утисак да је све у најбољем реду и да нема несугласица, јасно је што извори блиски двома званичницима потврђују да је дошло до захлађења на релацији две најмоћније европске политичке фигуре.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Уколико до састанка 1. јула уопште дође, што из данашње перспективе делује врло далеко и неизвесно, онда бисмо могли да очекујемо да тада буде формулисан неки оквир или платформа, који треба да послуже као полазиште за коначно решење проблема – каже саговорник „Блица“ из дипломатских извора.

Све заинтересоване стране добиле би оквир који би потом био усаглашаван.

– Онда би двема странама било остављено време, од неколико месеци или више, да испреговарају оно што у том основном документу стоји, да промене делове, убаце нове детаље и усагласе коначан предлог решења косовског проблема и с тим изађу пред своје грађане – каже наш саговорник.

Али, осим сукоба на релацији Меркел – Макрон, све су затегнутији и односи косовских званичника Рамуша Харадинаја и Хашима Тачија па је то још један додатак тези да до састанка 1. јула тешко да ће доћи.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да још не зна хоће ли бити састанка у Паризу бити због консултација Меркелове и Макрона са Американцима.

– Знам да разговарају међусобно и да знају да не сме да се дозволи да Париз буде катастрофа. Ако се буде видело да се иде у том смеру, ко зна да ли ће се Париз и догодити – рекао је Вучић.

Председник је поновио да ће у Паризу став Београда бити јасан, непромењен и апсолутно рационалан и цивилизацијски разуман – да Приштина укине таксе на српску робу, како би се ишло у дијалог, да се покуша да се постигне компромис.

– Али, да постигнемо компромис тако што ћете ви да кажете: „Косово је у овим границама“, а ја ћу да поновим исту реченицу: Ја сматрам да је Косово део Србије, ви да је независно, и шта ћемо онда? Пошто се сви у свету праве блесави када то слушају, није проблем – можемо и ми тако, иако то не одговара нама и нашем убрзаном расту – констатовао је Вучић.

Према најоптимистичнијим прогнозама, ако у јулу буде створен оквир, до коначног усаглашавања могло би да дође до краја године, а уколико би се то догодило, онда бисмо заједно са редовним парламентарним изборима планираним за пролеће, имали и референдум на којем би грађани гласали о предлогу о Косову.

Драган Ђукановић из Центра за спољну политику изјавио је за „Блиц“ да је сагласан да бисмо 1. јула у француској престоници могли да добијемо оквир за решење. Он је рекао да је веома незахвално говорити о роковима за постизање коначног решења.

– Као оптимални рок и даље стоји крај 2019. године, али видели смо да се у првој половини године није урадило готово ништа, зато није добро спекулисати са датумима и роковима – истакао је он.

На питање да ли то значи да би грађани на биралиштима онда могли да гласају истовремено за парламент, али и да се изјашњавају о референдуму, Ђукановић каже да „не искључује ту могућност“.

Запад три становишта, Русија четврто

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да Запад има чак три могућа становишта када је реч о решењу, а Руси четврто.

– Право да вам кажем, ни западне силе не могу да се договоре шта ће са Косовом. Не знају ни они сами шта хоће. Кад их питам шта хоће, они не знају. Постоје три становишта о том питању, а сви имају различита, а Руси чак четврто. Западне силе појма немају шта ће са овим питањем – навео је Вучић.

Харадинај оптужује Београд

Рамуш Харадинај тврди да ће Србија бити главни кривац уколико се састанак у Паризу не одржи.

Он је рекао да не искључује могућност да најављени самит не буде одржан, али тврди да то неће бити кривицом Приштине, већ Београда, јер условљава наставак дијалога. Став Београда је, иначе, да нема наставка дијалога без укидања приштинских такси.

 

Извор: Ивана Мастиловић Јаснић/Блиц