Издвајамо Србија

РХМЗ ИЗДАО НАЈНОВИЈЕ УПОЗОРЕЊЕ ЗА ОВЕ ДЕЛОВЕ СРБИЈЕ! Наредних дана нас очекује сам пакао на земљи! А од овог датума тотални обрт!

5, 35, 36, 35… Тропске температуре, ноћи на 25-26 степени, наранџасти метео аларм, потенцијално непредвидиво невреме, као и изузетно висок ниво УВ зрачења, то је оно што нас очекује у пакленом финишу недеље.

После дужег периода кишних дана уследиле су високе темпрературе праћене великом влажношћу ваздуха, а прави температурни пакао нам тек следи до краја ове недеље. Од данас до недеље жива у термометру ће ићи и преко 35. подеока.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Рачунајући и ове до сада, имаћемо најмање 11 везаних тропских дана (температуре преко 30 степени) у првој половини јуна, па се многи већ питају шта онда да очекују у јулу и августу који слове за најтоплије месеце у години.

Многима ће, међутим, још већи проблем представљати најава да нас чекају и тропске ноћи у серији (са минималним температурама преко 20 степени), па ће према прогнозама Београђани кретати на спавање на 28-29, а будити се на „само“ 23-24 степена. Слично ће бити и у другим великим градовима.

– Од четвртка до краја недеље сунчано и тропски топло. Од следеће недеље очекује нас пад температуре за неких седам-осам степени, тако да можемо рећи да ће се оне вратити у неке нормалне вредности за овај период године – каже метеоролог Ђорђе Ђурић и додаје да је могућа чешћа појава падавина у току наредне седмице.

Ако се остваре прогнозе метеоролога, до краја недеље ћемо имати више дана са температуром преко 35 степени него целе 2018. године. Лане, наиме, жива у термометру у престоници ниједном није отишла преко 35. подеока. Спаса од врућине неће бити ни на планинама јер се и на Златибору очекују температуре од око 30 степени.

Фото: Принтскрин/РХМЗ

– Неће бити олакшања чак ни у виду ветра, који би могао да буде слаб или умерен. Влажност ваздуха биће мања и не би требало да представља проблем. Освежење ће стићи тек наредне недеље, када ће температура бити за пет до осам степени нижа, али неће бити пријатније. Тада ће бити велика влажност ваздуха, а биће и пљускова са грмљавином – рекао је метеоролог Недељко Тодоровић.

Да је ситуација озбиљна потврђује и наранџасти метео аларм који ће бити на снази од четвртка и то у целој Србији, а то, како стоји на сајту РХМЗ, значи да ће „време бити опасно“.

– Прогнозиране су опасне временске појаве, а таквог су интезитета да могу проузроковати материјалну штету и бити опасне по људе и животиње. Треба бити врло обазрив, свестан ризика и редовно информисан о детаљима очекиваних метеоролошких услова, као и пратити савете које дају надлежне државне службе – пише у упозорењу РХМЗ-а.

Поврх свега, прогнозирани су и веома високи нивои УВ зрачења. Нормалан степен зрачења је до пет, а данас као и наредних дана УВ индекс кретаће се од 8 до 10, што се сматра врло високим, те је врло битно да се грађани чувају од директног излагања сунцу. Висок ниво УВ зрачења може изузетно лоше да утиче на здравље, а осим опасних опекотина може да доведе и до рака коже, оштећења очију, пада имунитета…

Наредни дани биће једни од најтоплијих свих времена, барем када је јун месец у питању. Према доступним подацима, најтоплији јунски дан икада забележен у Београду био је 18.6.1918. године када је измерено 38 степени.

Изузетно јако и ненајављено невреме погодило је претходних дана пре свега Хрватску и Словенију, а пљускова који „нису били у плану“ било је и по Србији. Метеоролози упозоравају да би и у наредна два дана, у неким деловима наше земље, могло да дође до сличног невремена.

 

Извор: srbijadanas.com/Блиц