Србија

РХМЗ УПОЗОРАВА! ОПАСНЕ ПОЈАВЕ У СРБИЈИ! Преко дана спарина и врућина, а увече се пазите! За викенд још горе! ДУГОРОЧНА ПРОГНОЗА!

Ако за предстојећи викенд планирате излет у природи, дефинитвно ћете морати да промените план и то због кише.

Променљиво време, према најавама метеоролога, задржаће се све до средине наредне недеље.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Олујно невреме праћено кишом и градом које је пре два дана паралисало Србију јавља се једном у осам година, а метеоролози наводе да се слично може очекивати и наредних дана.

-Тешко је рећи где би наредни олујни пљусак могао да се догоди, а није захвално ни прогнозирати такве облаке. Они се створе у року од пет до десет минута. Извесно је да између суботе и недеље односно почетком следеће седмице следи пад температуре, пљускови и грмљавина – наводи Тодоровић.

Олујно невреме поред Београда највише је погодило чачански крај, а због велике количине падавина, излили су се мањи водотокови. Штете има на усевима и путној инфраструктури, а вода је продрла и у помоћне објекте. Евакуисано је пет особа, а из градског штаба за ванредне ситуације Чачка непрекидно дежурају, због нових најављених падавина.

– Стабилизацију времена можемо очекивати тек средином наредне недеље – каже за “Ало!” метеролог Ђорђе Ђурић и наводи да нас очекује топло и спарно лето.

Ништа од ракије

Аграрни аналитичари Бранислав Гулан каже за “Ало!” да је невреме највише погодило произвођаче ракије, јер је град и пљусак већ у неколико наврата десетковао воће, чији ће род бити смањен чак за 30 одсто.

21.06.2019. Петак

Променљиво облачно, у већини места са дужим сунчаним интервалима, и ређом појавом краткотрајних пљускова и грмљавине. Ветар слаб до умерен северни, у зони падавина повремено јак. Јутарња температура од 15 до 20 , највиша дневна од 28 до 32 степена. Упозорење, опасна појава, локална појава грмљавина, Количина падавина ≥ 10 л/м² у периоду до 3 х, вероватноћа 80%.

22.06.2019. Субота

Променљиво облачно, у већини места са дужим сунчаним интервалима, и ређом појавом краткотрајних пљускова и грмљавине. Ветар слаб, променљивог правца. Јутарња температура од 15 до 21 , највиша од 29 до 32 степена. Увече и током ноћи на северу и западу чешћа појава пљускова и грмљавина са локално обилним падавинама и појавом града. Упозорење, опасна појава ,локална појава грмљавина са градом и количином падавина ≥ 20 л/м² у периоду до 3 х, вероватноћа 80%.

23.06.2019. Недеља

Променљиво облачно и мало свежије, местимично са кишом,пљусковима, грмљавинама и условима за локално обилне падавине и појаву града. Ветар слаб до умерен, углавном северни. Јутарња температура од 15 до 20 , највиша од 24 до 30 степени. Упозорење, опасна појава , локална појава грмљавина са градом и количином падавина ≥ 30 л/м² у периоду до 12 х, вероватноћа 90%.

24.06.2019. Понедељак

Променљиво облачно и мало свежије, местимично са кишом, пљусковима, грмљавином и условима за локално обилне падавине и појаву града. Ветар слаб до умерен, углавном северни. Јутарња температура од 15 до 20 , највиша од 24 до 28 степени. Упозорење, опасна појава , локална појава грмљавина са градом и количином падавина ≥ 30 л/м² у периоду до 12 х, вероватноћа 80%.

 

Извор: Ало.рс