Издвајамо Србија

РОШТИЉ НА ЋУМУР ЗАКОНОМ ЗАБРАЊЕН У СРБИЈИ?! Ванредно заседање у Скупштини! ОВАКВО МЕСО ИЗАЗИВА РАК ДЕБЕЛОГ ЦРЕВА

Скупштинском Одбору за здравље и породицу стигла је представка доктора Ивана Николића из Београда који тражи да се законом забрани употреба роштиља на угаљ у регистрованим угоститељским објектима и да се они замене електричним или роштиљем на гас, због све чешће појаве тумора дебелог црева.

Посланик Милован Кривокапић, који је известио чланове Одбора за здравље и породицу о пристиглим представкама грађана, каже да је доктор Николић навео да у настанку карцинома дебелог црева велику улогу имају хетероциклични амини и полициклични ароматични угљени хидрати који се стварају искључиво приликом кориштења роштиља на угаљ.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Радна група скупштинског Одбора за здравље и породицу је предложила да се преставка упути Министарству здравља, сектору за јавно здравље и програмску здравствену заштиту на разматрање“, навео је Кривокапић.

Ако сами правите роштиљ

Особе које ретко кад роштиљају, не треба да се брину око ове чињенице. У проблему су љубитељи роштиља који такво месо свакодневно уносе у организам.

Највећи кривац који иницира стварање потенцијално канцерогених спојева тј. полицикличних ароматских угљено-водоника (ПАХ) јесте висока температура печења или пржења меса и рибе на отвореној ватри. Најштетнији моменат је када отопљена маст са хране капље на жар и заједно са димом, ствара те канцерогене спојеве довољно да се у већој мери таложе на површини намирница.

Ако сте већ вољни да правите роштиљ, потребно је да често окрећете месо како би температура увек била ниска. Зато се саветује да избегавате претерано масну храну, више посежите за оном посном, неогуљеним воћем и поврћем, рибом или мање масним месом.

Препечена храна се такође сматра „отварањем врата“ канцеру. Пошто је велики пламен непријатељ вашем здрављу, избегавајте да он дође у непосредан контакт са намирницама које спремате на роштиљу. Пламен производи више штетних супстанци него сам жар. Док припремате месо за печење, исеците га на мање делове како би се пре испржили и самим тим ћете спречити дуже излагање пламену.

 

Извор: Курир.рс/РТС