Издвајамо Србија

СЛЕДЕЋЕ НЕДЕЉЕ СТИЖЕ САМ ПАКАО: Убица који је узроковао смрт 70.000 људи пред вратима Србије!

Водећи европски климатолози и метеоролози упозоравају да ће „потенцијално историјски смртоносни топлотни талас роштиљати Европу“.

Силвиа Лаплана, веома популарни метеореолог у Шпанији, на свом Твитеру написала је да „пакао долази“. Овај свој твит илустровала је мапом Шпаније где се предвиђа температура од 40 степени у наредних недељу дана.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Стефан Рахмсторф, главни климатолог и професор физике на Универзитету у Потсдаму, објавио је на Твитеру шокантну информацију.

„Топлотни таласи су убице. Године 2003. европски тотплотни талас узроковао је смрт 70.000 људи… Прошлогодишње вруће лето у Немачкој процењује се да је узроковао најмање 1.000 преурањених смрти“, написао је.

Објаснио је да се овакви топлотни таласи све чешће појављују зато што су климатске промене ослабиле водене струје у високим слојевима атмосфере, због чега се догађа, као сад, да се ваздух из Сахаре усиса изнад Европе и онда ту напросто стоји. И пржи. И убија људе, животиње, природу…

Он је навео и то да наредне недеље у Европи можемо очекивати нови рекордни топлотни талас, и то попут оног из 2003. који је био најгори у последњих најмање 500 година. Вероватно и доста дуже. Уопште, лето 2003. климатолози, метеоролози, медицинске хитне службе и осигуравајуће компаније памте по 15.000 умрлих само у Француској.

Углавном је била реч о старијим људима и о хронично болеснима, који би чак и донекле изнадпросечно лето успели да преживе. Али онакво лето, међутим, нису преживели. Репортаже, вести и агенцијске фотографије и снимци из Француске од пре 16 година овековечиле су сцене возила хитне помоћи, тражења спаса по градовима у фонтанама, умирања чак и младих. Заправо, сличне сцене могле су се видети широм Европе.

Па ако се догоди да у о лету 2003. и 70.000 мртвих од топлотног таласа, говоре људи попут Рахмсторфа и многих других, јасно је да би се лако могло догодити нешто јако лоше и овог лета.

 

Извор: Express.hr/ Ало.рс