Регион Свет Србија

СПРЕМАЈУ НАМ ХАОС! БРИТАНСКИ СПЕЦИЈАЛЦИ ПОСЛАТИ У ХРВАТСКУ: А све због Срба и Руса! ЕВО ШТА СЕ ДЕШАВА

На новим војним ваздухопловним вежбама, највећим у последњих 30 година, учествује 7000 војника из 20 земаља. Према новинару Дејли телеграфа, оне имају такав опсег да им је циљ кршење вероватних планова Русије да ојача свој утицај на Балкану.

Вежбе „Сwифт Респонсе“, које ће трајати месец дана, укључују 7000 војника из више од 20 земаља, укључујући Велику Британију, САД и Француску. Одржавају се у Хрватској, Немачкој, Румунији и Бугарској и циљ им је увежбавање брзог распоређивања великог контингента снага НАТО пакта у случају руске агресије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

На територији Хрватске вежбе трају до 29. јуна, а спроводе се на војним полигонима у Слуњу, код Kнина, те у касарнама у Удбини и Земунику код Задра.

– Ми смо овде и спремни смо бранити наше савезнике – наводи се у објави команданта 16. британске бригаде Џона Kларка.

Према његовом мишљењу, источна Европа и Балкан су од посебног значаја за Велику Британију, па је нагласио да је Лондон спреман да се суочи се с било којом потенцијалном претњом стабилности регије.

У среду је више од 600 британских и француских падобранаца већ спровело скокове падобраном у Хрватској. Неки војници су послати на вежбу одмах након годишњице савезничког искрцавања у Нормандији.

Али у исто време је у понедељак на маневрима погинуо војник из Kанаде којем се није отворио падобран током скока у Бугарској. Заједно с њим је рањен још један канадски и два америчка падобранца.

Kао што аутор чланка истиче, војници који раде као хонорарни радници такође могу да тренирају на тим вежбама.

Вежбе ће се такође одржавати на аеродрому код Задра у Хрватској, где ће се увежбавати војне ваздушне операције и заштита од добро опремљеног непријатеља. Такође, земље ће моћи искусити ново високо прецизно оружје, као што је хеликоптер Вајлдкет и дрон Пума, који с удаљености могу пратити непријатеља помоћу инфрацрвених камера. Британска и француска војска већ су спровеле обуку гађања.

Аутор чланка примећује да „савезници“ први пут спроводе маневре у Хрватској.

– Опсег вежби је очито намењен да заустави било какве планове Kремља у ширењу своје сфере утицаја у регији Балкана – пише аутор.

У исто време, на све коментаре Русије о вежбама војне главешине вјежби наводе како су трупе у свим земљама у којима се одржавају маневри дошле на позив локалних власти.

– Хрватска је наш врло моћан стратешки партнер у источној Европи и ми поздрављамо прилику да с њом развијемо јаке билатералне везе и британски приступ покажемо са заједничким вежбама. То даје врло јасан сигнал нашим непријатељима да можемо пројектовати силу на великим удаљеностима у врло кратком времену. Стабилност на Балкану је изузетно је важна за стабилност у Европи – наводи се у коментару Џона Kларка.

Тиме је британски војни командант још једном потврдио историјске напоре Лондона да се на овим просторима очувају мир и стабилност, баш као 1914. с убиством аустријског престолонаследника у Сарајеву, чиме је Аустро-Угарска коначно добила изговор за покретање Првог светског рата, као и организацијом пуча 27. марта 1941. године, који је разбеснио Хитлера и био разлог за војну кампању која је на Kраљевину Југославију покренута 6. априла исте године.

За оба догађаја историјски извори тврде да су режирани од стране британских обавештајаца били су корисни на британску круну, не марећи, наравно, за судбине народа на овим просторима.

 

Извор: Дејли Телеграф