Издвајамо Регион

СРБИ, ОПРЕЗ! ОВО је спсак свих прекршаја због којих приморци деру туристе! Црногорци жешћи од Грка

Прве грешке се плаћају и пре стизања на одредиште

Ускоро почиње сезона годишњих одмора, а све више туриста из Србије одлази на море у Грчку, Црну Гору, Хрватску… Осим одмора и опуштања на плажама, редовно се догађа да наши држављани буду жртве папрених казни, које им покваре одмор и летовање у приморским местима у која одлазе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Прве и најчешће грешке туристи из Србије праве током вожње кроз суседне земље пре него што стигну на одредиште.

Грчка

Раније су гршки полицајци „гледали кроз прсте“ нашим држављанима, али од прошле године се то променило. На снази су драконске казне за непоштовање саобраћајних прописа.

Најгоре ћете проћи ако возите у алкохолисаном стању, а за то „задовољство“ можете да платите и до 600 евра, у зависности од тога колико вам измере промила алкохола у крви.

Уколико сте попили до два пива и седнете за волан, обавезно у џепу морате да имате бар 80 евра. Од 0,8 до 1,1 промил алкохола платићете 160 евра, док би прелазак те бројке коштао, рецимо, колико и цео аранжман на Лефкади.

Грци су ригорозни и када је у питању телефонирање за време вожње, невезивање појаса, бацање опушака цигарете кроз прозор, вожња у папучама…

Уколико паркирате аутомобил на непредвиђеним местима, платићете од 40 до 80 евра, прекорачење брзине у зависности од тога колико покаже радар може да вас кошта од 40 до 750 евра, казна за невезивање појаса је 350 евра, док би за непропуштање пешака на месту где имају првенство пролаза, морали да искеширате 200 европских новчаница.

Једне од „најјефтинијих“ казни, које имају фиксну цену, јесу вожња у папучама (50 евра) и телефонирање за воланом (100 евра).

Црна Гора

Туристи из Србије који се одлуче за летовање у Црној Гори такође се у све већем броју суочавају са папреним казнама. Да не бисте били жртва тамошње полиције, морате строго да припазите на следеће ставке.

Фото: Јутјуб

Невезивање појаса у Црној Гори кошта од 40 до 100 евра, ако на предњем седишту возите дете млађе од 12 година платићете до 150 евра, за претицање колоне казна је 450 евра, док је прелазак преко пуне линије за 150 евра јефтинији од претходно поменуте казне.

Постоје санкције и за непоседовање рефлектујућег прслука, затим уколико дете млађе од пет година није у сигурносном седишту (30-90 евра), док би вожња у алкохолисаном стању могла да вас кошта скупље него у Грчкој.

Наиме, казна за вожњу под дејством алкохола, у зависности од измерене количине промила, износи од 70 до чак 2.000 евра. За преко 0,5 промила алкохола у крви, следи и одузимање возачке дозволе.

Хрватска

Из године у годину расте број српских туриста који посећују хрватско приморје, а не би било лоше да поштујете саобраћајне прописе и у тој земљи, јер је и Хрватска по том питању врло скупа.

Прекорачење брзине коштаће вас од 40 до чак 2.000 евра, вожња под дејством алкохола од 135 до 2.000 евра, за пролазак кроз црвено светло на семафору искешираћете од 270 до 670 евра, док неношење кациге за мотоциклисте износи 134 евра.

Најјефтиније казне су невезивање појаса и разговор мобилним телефоном, а оба начињена прекршаја коштају исто – 67 евра.

Бугарска

Бугарско приморје такође има изазовне дестинације за српске туристе, а што се саобраћајних казни тиче, наше источне комшије су знатно „јефтиније“ од Грка, Хрвата и Црногораца.

Казна за појас, мобилни телефон и пролазак кроз црвено светло износи 25 евра, прекорачење брзине је максимално 80 евра (ако је прекорачење више од 40 км/х од дозвољеног, може да се одузме дозвола), вожња под дејством алкохола од 100 до 300 евра, док је казна за паркирање на недозвољеном месту свега 5 евра.

Најгоре можете проћи уколико вам се понови прекршај вожње под дејством алкохола. Тада су бугарски полицајци заиста ригорозни, а за то задовољство траже и до 1.000 евра, уз одузимање возачке дозволе у трајању од годину дана до три године.

Македонија

Ваља подсетити туристе који се одлуче за летовање у Грчкој да се морају придржавати саобраћајних прописа и у суседној Северној Македонији.

На путу до Грчке не морате да журите, па нема ни разлога да правите одређене прекршаје у саобраћају, а уколико то ипак учините, суочићете се са следећим казнама.

Прекршај за невезивање појаса у Македонији кошта 20 евра, прекорачење брзине од 20 до 300 евра, разговарање мобилним телефоном 45 евра, колико и за недозвољено паркирање.

За вожњу у алкохолисаном стању платићете од 250 до 400 евра, а уколико одбијете алко-тест, то ће вас коштати 500 евра.

 

Извор: Телеграф/ Ало.рс/ Б. П.