Издвајамо Регион

СРБИ ПОРАЗИЛИ МИЛА ЂУКАНОВИЋА! Највећим скупом у историји Црне Горе одбранили светиње и ПОЛОЖИЛИ ЗАКЛЕТВУ (ВИДЕО)

Фото: Јутјуб

Иако је црногорска власт покушала да блокира долазак на Тројичиндански сабор у Подгорицу, а полиција приводила људе на информативне разговоре и заустављала аутомобиле, верници СПЦ успели су да дођу!

Ако црногорски председник Мило Ђукановић не одустане од намере да непризната црногорска православна црква добије аутокефалност и срамног предлога закона који предвиђа отимање 650 српских светиња на тлу Црну Горе, свештенство Српске православне цркве се заклиње да ће још одлучније бранити права, цркве и манастире, поручено је јуче са Тројичинданског сабора у Подгорици, испред Храма Христовог Васкрсења.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Иако је тамошња власт саботирала долазак људи у Подгорицу, био је то један од најмасовнијих скупова у историји Црне Горе.

Гужва на прелазу

Црногорска гранична полиција заустављала је аутобусе, легитимисала и задржавала вернике, али и друге грађане из Србије. На прелазу Добраково чекало се дуже од шест сати. Код Вирпазара су баш јуче ујутру асфалтирали саобраћајницу не би ли изазвали застој око 80 аутобуса с југа и севера државе. Уочи сабора више особа из „српског корпуса“ привођено је на информативне разговоре. Међу њима и боксерски шампион из Никшића Ратко Драшковић.

Распирују братоубилаштво

Према речима епископа будимљанско-никшићког Јоаникија, предлог закона којим се предвиђа отимање 650 цркава и манастира СПЦ усвојен је због политичких интереса.

– Потребан је нови закон, али не овакав, већ законски акт који ће обезбедити поштовање равноправности свих вера – казао је епископ Јоаникије.

Он додаје да само на тај начин Црна Гора може бити сигурна као кућа свих својих грађана.

– У супротном, продубљују се поделе у ионако подељеном друштву и распирује братоубилаштво по верској основи – упозорио је он.

Ђукановић, оцењује политички аналитичар Бранко Радун, ризикује грађански рат ако не одустане од отимања српских светиња.

– Јучерашњи скуп је највећи који је Подгорица видела годинама уназад и јесте нека врста притиска на власт. Проблем је што Ђукановић не слуша народ, као што није слушао ни за улазак земље у НАТО или за признање КиМ. Људи су за светиње спремни да се боре, може да дође и до оружаног сукоба.

Изазваће грађански рат

И политички аналитичар Драгомир Анђелковић сматра да ће Ђукановић изазвати општенародни револт против свог режима који прелази у диктатуру:

– Чак се ни комунисти нису усудили да отимају имовину СПЦ. То би изазвало побуну не само Срба већ и Црногораца који се изјашњавају као православци.

Сабору је претходила литургија коју је служио митрополит црногорско-приморски Амфилохије, који је позвао оне „који би да скрнаве мошти Светог Василија Острошког и Светог Петра Цетињског да се врате себи и Богу“.

Фото: Јутјуб

Александар Вучић: НЕЋУ ДА ПРАВИМ ЗЛУ КРВ И СУКОБЕ

Председник Србије Александар Вучић је, након сабора у Подгорици, казао да неће да улази у прављење додатне зле крви и сукоба на релацији Србија – Црна Гора:

– Оно што сам имао да кажем, рекао сам малом молбом која није услишена, већ презрена од црногорске власти и хвала јој на томе.
Влада у Подгорици одбила је Вучићеву „молбу“ да не подржавају спорни законски предлог којим се угрожава имовина српске цркве, поручивши да „не допушта било коме“ да утиче на њене одлуке.

 

Извор: Курир/srbijadanas.com