Издвајамо Србија

СРБИЈА ИЗДАЛА ПОСЛЕДЊЕ УПОЗОРЕЊЕ: Драма на Косову се наставља – ДРЖАВА спрема ИНТЕРВЕНЦИЈУ!

Министар трговине, туризма и телекомуникација Србије Расим Љајић најавио је данас, поводом недостатка намирница на северу КиМ, да ће Београд инсистирати на укидању такси на међународном плану и радити на томе да ово политичко-економско питање не постане хуманитарно питање.

– Ми ћемо на међународном плану инсистирати на укидању такси, ово је додатни аргумент за нас. Радићемо на томе да ово политичко-економско питање не постане хуманитарно питање, што би било катастрофа – рекао је Љајић за РТС поводом смањивања залиха хране због појачане контроле косовске полиције, седам месеци након увођења такси од 100 одсто на српску робу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је додао да ће власти из Београда настојати да становништво снабду бар основним животним намирницама.

Поводом тврдњи Приштине да је ово планирана стратегија Београда и да они наводно страхују да су у камионима из централне Србије дрога и оружје, Љајић је рекао да контроле треба да се врше, али да постоје други начини да се спрече криминалци и шверцери.

Он је истакао да су трговци јутрос пријавили највећи дефицит млека, али да нема ни воћа и поврћа, осим у супермаркетима.

– Залихе осталих намирница се празне. Највећи део трговаца каже да ће до краја недеље имати неке залихе, а после не знамо – рекао је Љајић.

Он је оценио да су код увођења таксе сви губитници, истичући да, иако је највише изгубила српска привреда, губе и грађани на КиМ.

Цене су од новембра до марта повећане за 5,3 одсто, Косово је повећало увоз, упркос најавама да ће домаћи произвођачи повећати производњу, то се није десило. За 6,4 одсто је повећан увоз – навео је Љајић и додао да су добитници вероватно само шверцери и државе у окружењу које су повећале извоз.

Љајић сматра и да ће се тешко доћи до решења без САД, али оцењује да се формат дијалога неће мењати, без обзира на намере Приштине.

Подсетивши да ће од 1. јануара 2020. године у ЕУ доћи нова администрација, као и да је почела кампања за изборе у САД, Љајић је рекао да би они били срећни да се реши проблем Београда и Приштине, али да неће „гацати у блату“ да би се то догодило.

 

Извор: Тањуг