Русија Свет

ШТА СЕ ТО ДЕШАВА? Израел тешко уздрман и уплашен као никад досад! РУСИЈА ОПТУЖЕНА

НЕКО је протеклих дана делимично искључио сателитску GPS-навигацију за територију Израела.

Из самог Израела су одмах кренула сумњичења на рачун Русије, са упирањем прстом у руске системе за радиоелектронска ометања дислоциране у Сирији.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Дошло је дотле да је амбасадор Русије у Тел Авиву, Анатолиј Викторов, нашао за потребно да демантује тврдње да је Русија крива што је и међународни аеродром главног града Израела „Бен Гурион“ имао проблеме са GPS-навигацијом.

Лист Haaretz објавио је да Израел већ три недеље има проблеме са функционисањем GPS-навигације, па су се многи војни и цивилни пилоти те земље жалили да им се током лета губио GPS-сигнал. Тврдили су да су им се проблеми појављивали само током дана, па је све прошло без угрожавања живота и пилота и путника.

Власти Израела су морале да коригују процедуре за слетање и узлетање авиона и признале да су проблеми постојали у целом ваздушном простору земље.

Војни врх Израела је оптужио Русију, наводећи да су счличне проблеме имали и на Кипру, нарочито на аеродрому Ларнаке.

Израелски војни радио Галеј Цахал објавио је да су проблеме изазивали руски радиоелектронски системи у Сирији или на бродовима у источном Медитерану.

Исти радио је објавио да је Израел „поводом искрслих проблема започео консултације са Сједињеним Државама и једном европском земљом“.

Ово није први случај да неко сумњичи Русију за гушење GPS-сигнала. То је у фебруару тврдила Норвешка.

Убрзо је то учинила и Финска.

Представницима обеју земаља је било стављено до знања: ако дозвољњавате да НАТО држи војне маневре на вашим територијама уз саму границу са Русијом – не оспоравајте Русији право да у то време укључује своје радиоелектронске ометаче.

Експерт московског Центра за анализе стратегија и технологија Сергеј Денисенцев не искључује могућност да на територији Израела прави сметње деловање руских ометача у Сирији усмерено против дронова које користе терористи за нападе на руску авио-базу Хмејмим.

Он истовремено указује да Русија нема никакав разлог да ометачима загорчава живот било коме у Израелу.

У Москви се не крије да је „Хмејмим“ под заштитом и ометеча „Красуха“.

Други московски војни експерт – Антон Лавров – сматра да су израелске оптужбе измишљене јер Москва нема никакав разлог да Израел лишава GPS сигнала и навигације, али наводи:

„Лов на дронове које терористи и њихови покровитљи усмеравају на Хмејмим траје без престанка. Један од најпоузданијих метода је утицање на GPS-трекере којима су ти дронови опремљени. Само, то се не ради широко као што су то чинили Американци за време рата  против ирака 2003-ће. Руски ометачи дејствују усмерено – према одређеним циљевима. Још конкретније:  лишавају дронове који се приближавају Хмејмиму могућности да траже циљ по GPS-трекеру“.

Ако Русија одбацује тврдње да је Израел лишила GPS-сигнала – ко је онда то урадио и зашто?

 

Извор: Факти