Издвајамо Свет

Тачно овде смо га оборили! Иран објавио досад најјачи доказ о рушењу НЕВИДЉИВОГ америчког дрона

Министар иностраних послова Ирана Мухамед Џавад Зариф објавио је мапу на којој је представљена путања лета оборене америчке беспилотне летелице.

На мапи се виде детаљи лета дрона, његове координате у тренутку када је Иран послао сигнал упозорења и тачка у којој је америчка беспилотна летелица оборена.

Loading...

„Нема сумње у то где се уређај налазио када је био оборен“, навео је Зариф, указујући на то да је, супротно саопштењима америчке стране, дрон нарушио ваздушни простор Ирана и да је био оборен на територији те земље.

​Иранска војска је раније показала олупине дрона које су, како тврди, пронађене у територијалним водама Ирана.

Иранска револуционарна гарда саопштила је 20. јуна да је иранска војска оборила америчку беспилотну летелицу код улаза у Персијски залив на југу земље, зато што је дрон нарушио ваздушни простор Ирана.

Централна команда Оружаних снага САД је касније саопштила да је ирански ракетни комплекс оборио летелицу америчке војне морнарице изнад Ормуског мореуза у међународном ваздушном простору.

Заменик министра иностраних послова Ирана Абас Аракчи је у телефонском разговору с амбасадором Швајцарске у Техерану, који заступа интересе САД, изразио протест због упада америчке летелице у ваздушни простор те земље.

Аракчи је такође изјавио да Иран не тежи рату и сукобу у Персијском заливу и упозорио америчке снаге да се суздрже од непромишљених дејстава у региону.

Председник САД Доналд Трамп је инцидент назвао „веома великом грешком Ирана“. Касније је потврдио да је у последњи час наредио да се одустане од напада на Иран у знак одмазде за обарање америчког дрона.

Извор: rs.sputniknews.com

Loading...
loading...
loading...