Издвајамо Србија

ТЕМПЕРАТУРА ИДЕ НА 40 СТЕПЕНИ, ЗА ВИКЕНД НЕ ИЗЛАЗИТЕ НАПОЉЕ ЗБОГ ОВЕ ОПАСНОСТИ! После паклених врућина, следи нам нови шок!

Фото: Pixabay.com

Након обилних падавина, ове недеље нас очекују праве тропске температуре, које се ближе 40. подеоку, а због високе влажности ваздуха субјективни осећај биће да је још топлије.

Стиже нам „лето пре лета“, а становници Србије веома топло време треба да искористе док имају прилику, јер нас већ током наредне недеље очекује пад температуре.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Ове недеље ће се наставити топло и сунчано време, температуре до краја дана неће падати испод 30 степени – каже метеоролог Ђорђе Ђурић.

Јутарње температуре ће се наредних дана у Београду кретати од 21 до 23 степена, док ће максималне температуре достизати 32 до 37 степени. Слично, сунчано и веома топло време, очекује се и у остатку земље.

Како истиче Ђурић, „температура ће за ово доба године бити нешто мало изнад просека“. Она ће расти и у уторак, када ће износити 31 степен, док ће се већ у среду попети на 33 степена.

Упркос топлим температурама, могући су кратки локални пљускови у брдскопланинским пределима.

– У уторак су могући локални пљускови у брдскопланинским подручјима на југу и истоку земље, док ће се у среду јавити краткотрајни пљускови на југу Србије – додаје Ђурић.

Четвртак ће са 35 степени бити увод у тропски сунчан и топао викенд са слабим поветарцем, јер у петак и суботу можемо да очекујемо 36 до 37 степени.

Високе вредности УВ зрачења

Уколико сте планирали да топло време искористите за одлазак напоље или сунчање, избегавајте да током раног послеподнева излазите без одговарајуће заштите.

– Током викенда се очекују високе вредности УВ зрачења од 10 до 16 часова, те у том периоду није препоручљиво на сунце излазити без заштите – истиче Ђурић.

Наредне недеље пад температуре

Последњи дан ове недеље биће увод у пад температуре наредне седмице.

– Недеља ће бити увод у промену времена. Доћи ће до повећаног развоја облачности, али не можемо још увек са сигурношћу да утврдимо да ли ће бити пљускова. Током наредне седмице доћи ће до пада температуре и она неће прелазити 30 степени. То и јесте температура примерена за ово доба године – закључује Ђорђе Ђурић.

 

Извор: Блиц/ Н.М.