Издвајамо Србија

ТЕМПЕРАТУРА РАСТЕ НА 43 СТЕПЕНА! СТИЖЕ ПАКЛЕНА ВРУЋИНА! Европа се спрема за удар, а ОВО ЈЕ УПОЗОРЕЊЕ ЗА СРБИЈУ

Цела Европа спрема се за најтоплији дан и температуре изнад 43 степена

Области од Шпаније до Француске су у опасности од опасног топлотног таласа, који ће трајати наредних неколико дана. У Немачкој је у среду ужасна врућина оборила државни рекорд највише измерене температуре, који је измерен од 1947. године.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како би спречили да се понови трагични топлотни талас из 2003. године, током којег је умрло 15.000 људи у Француској, локалне власти предузеле су одређене кораке како би загарантовали безбедност становника и туриста.

Комбинација топлоте и влажности већ је достигла нивое који могу изазвати болести повезане са топлотом широм западне Европе.

ФРАНЦУСКА НЕ ПАМТИ ОВАКВУ ВРУЋИНУ ОД 2003. ГОДИНЕ

У Француској је инсталирано више од 1.000 нових фонтана за пиће, а добротворне организације су се сложиле да бескућницима дају флаше са водом, преноси Франс 24. Градови су такође оставили отворене паркове и базене како би људима пружили више могућности да се расхладе.

АП је пренео како је француски министар образовања наредио да се сви испити заказани за четвртак и петак одложе за следећу недељу због топлотног таласа.

У неким градовима у Француској, укључујући Авињон и Аген, температура у среду је достигла 38 подеок Целзијусове скале. У среду је у Паризу измерено 34 степени, што је уједно био и најтоплији дан у години до сада.

У Немачкој, станица Кошен (Берлин-Бранденбург) је у среду достигла 38,6 степени, што је највиша температура забележена у земљи током јуна месеца.

ПЕТАК – НАЈТОПЛИЈИ ДАН

Вишеструки дани екстремне врућине, у комбинацији са топлим ноћима, не дозвољавају да се зграде и куће без клима уређаја охладе, стварају неугодне услове спавања и повећавају ризик од болести повезаних са топлотом.

Метеоролози прогнозирају како температуре могу порасти до 41 степен у деловима централне и јужне Француске у четвртак. Петак би могао бити најтоплији дан у недељи, а очекује се да ће температура достићи 42 подеок у унутрашњости југоисточне Француске.

ЖИВА НА СКАЛИ МОЖЕ ИЋИ ПРЕКО 43 СТЕПЕНА

Како преноси Аццуwеатхер.цом, температуре се могу накратко попети изнад 43 степена на овим локацијама када се узму у обзир комбинације температуре, влажности и јаког сунчевог зрачења у јуну.

– Разлика у односу на 2003. годину је у веома високој влажности ове године, што значи да људи осећају да је много топлије него што показује термометар, што доводи до тога да им буде нелагодније него 2003. године – рекао је француски министар здравља Агнес Бузин.

Температуре могу ићи толико високо, па може доћи до обарања забележених рекорда. Садашњи национални рекорд највише измерене температуре у јуну износи 41,5 Ц, која је регистрована у близини Нарбоне на југу Француске у јуну 2003. године.

Активности на отвореном треба да буду ограничене током најтоплијег дела дана и свако ко мора бити на отвореном треба да пије пуно воде и ограничава количину излагања сунцу.

МАЛИ ПРЕДАХ ПОСЛЕДЊЕГ ДАНА ВИКЕНДА

Значајно захлађење ће се догодити широм северне Француске од недеље до понедељка. Мало олакшање стићи ће у јужне делове земље, међутим и даље ће бити неуобичајено вруће. И Шпанија ће се такође пећи у бруталној врућини у наредним данима, а температура ће бити око 40 подеока сваког дана до недеље у Мадриду.

Дневне рекордно високе температуре забележене су широм Немачке у уторак и среду, а рекорди забележени до сада у јуну су разбијени, како су температуре порасле.

Досадашњи рекорд у јуну био је 38,5 степени измерен у Бухлерталу 1947. године. Нови рекорд је постављен на станици Цосцхен (Берлин-Бранденбург) пошто је жива досегла 38,6 степени у среду поподне. У осталим локацијама широм земље може бити још топлије до краја дана.

Власти у Немачкој су поставиле привремена ограничења брзине на неколико деоница чувеног Аутобахна због бојазни да би екстремна врућина могла узроковати да се путеви деформишу или распадају док се возила крежу изнад њих, преноси Дојче веле. Кратак предах од врућине биће добродошао из Белгије и Холандије у Немачку и Пољску у четвртак и петак. Иако ће у четвртак остати неуобичајено топло на Балканском полуострву, хладнији ваздух ће се проширити регионом у петак.

УПОЗОРЕЊЕ ЗА СРБИЈУ: ДАНАС НАС ОЧЕКУЈУ ВИСОКЕ ТЕМПЕРАТУРЕ

Републички хидрометеоролошки завод Србије најавио је како нашу земљу данас очекују високе температуре.

– Данас (27.06.) биће веома топло са максималном температуром у већини места од 32 до 35 степени – пише на сајту РХМЗ.

Након тога следи промена времена, па ће вечерас и током ноћи на петак пролазно наоблачење са севера условити локалне плјускове, грмлјавину, пад температуре и јак, а краткотрајно и олујни северозападни ветар. Научници тврде да су топлотни таласи постали учесталији у Европи и да се то може приписати климатским променама.

Како је објаснио метеоролог Ђорђе Ђурић, са северозапада Африке преко Шпаније долази топла маса која је захватила западни и централни део Европе. На потезу је од Шпаније, Француске, па све негде до Немачке, Пољске, Аустрије, швајцарске и земаља Бенелукса.

– Очекују се температуре од 35 до 40 степени, негде локално и више, што су есктремно високе температуре та то подручје. Врло је вероватно да ће бити оборени рекорди, али топлотни удар из 2003. се неће поновити. Тај топлотни талас је однео више десетина хиљада живота, али то се неће поновити данас је овај талас неће трајати дуго. Почео је прекјуче и трајаће до данас, значи неће се толико задржавати – рекао је он.

Ђурић каже да се Србија неће наћи на директном удару тог врелог раласа, већ на његовом „рубу“.

– Најтоплији дан у Србији биће данас, када ће температура достићи 32-35 степени, односно у Војводини можда 36. Биће сунчано и топло, али већ у петак увече се очекују пљускови – рекао је он.

Падавине се неће задржавати, те нас у петак и за викенд поново очекује суво, али пријатније време. Доласку хладнијег ваздуха може претходити локално јака грмљавина из северне Пољске у балтичке земље у среду, а из Мађарске у Украјину у четвртак. Ове олује могу да доведу до поплаве, града и штетних ветрова. Кратак талас топлоте поново ће се вратити у областима од Немачке до Пољске и Аустрије у недељу пре него што поново падну температуре следеће недеље.

Извор: srbijadanas.com