Спорт

ТРАГИЧНО ИЗГУБИЛА ЖИВОТ: Венус Вилијамс и даље неутешна због смрти сестре, не може да говори о њој! А још један детаљ био непознат

Доста интересантних чињеница из живота велике тенисерке.

На данашњи дан 1980. године рођена је америчка тенисерка Венус Вилијамс.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Венус Ебони Стар Вилијамс једна је од најпознатијих и најуспешнијих тенисерки данашњице. Преко две деценије дугој професионалној каријери освојила је 7 гренд слем титула, од тога 5 на Вимблдону, 14 титула у женском дублу, 2 титуле у микс дублу и 4 олимпијске златне медаље.

У три наврата је била на првом месту WТА листе где је укупно провела 11 недеља.

Тренуто је рангирана на 55. месту WТА листе.

Венус је освојила 49 титула у синглу, имала је непрекинут низ од 35 победа, један од најдужих у женском тенису и једна је од три активне тенисерке које су наступале у финалима сва 4 гренд слема.

Сестра убијена у обрачуну банди

Потиче из велике афроамеричке породице у којој су, поред Серене, још две сестре: Иша и Линдреа. Полусестра Јетунде је 2003. године преминула од последица рањавања у обрачуну банди.

Метак који је 14. септембра 2003. године убио Јетунду Прајс изгледао је као залутали – пробио је прозор њеног аутомобила и погодио је у потиљак. Роланд Вормли, који је касније представљен као Јетундин дечко и вереник, био је те вечери за воланом, а ту кобну ноћ памти као хаос који је изненада настао на путу до њене куће у Корони.

Успаничен Вормли одвео је Јетунду у мајчину кућу која се налазила у близини, одакле је позвана и хитна помоћ. Неколико сати касније, Јетунда је преминула у болници. Тада је имала 31 годину, а са њеном смрћу остале су да се суоче сестре Серена и Венус Вилијамс. Серена јој је посветила трофеј са Отвореног првенства Аустралије 2007.

Изненадна вест о смрти најстарије сестре Вилијамс оставила је породицу у потпуном шоку. Венус је примила вест у Њујорку, где је отпутовала због недеље моде, а Серена у Торонту, где је тада снимала серију „Street Time“

„Била је дивна особа. Носимо се са овим како знамо и умемо. Неки дани су лакши, неки су неподношљиви“, рекла је Серена 2004. године.

У част сестри, Серена и Венус су 2016. године отвориле „Центар за помоћ Јетунда Прајс“.

„Желеле смо да одамо почаст и сачувамо успомену на Јетунду, јер је била дивна сестра и много нам је значила“, рекла је Серена, која заједно са сестром Венус води рачуна о троје деце покојне Јетунде. И данас им је тешко да говоре о њој.

Моћна пословна жена

Венус Вилијамс није само успешна спортисткиња, она је више него успешна пословна жена која је своје бизнис царство градила постепено без жеље да га превише експонира. А када закорачите у њену пословну империју, дочека вас фантастична прича.

Она је покренула је 2002. приватну компанију „V Starr Interiors“ која се бави уређењем ентеријера што је њена велика љубав (тенисерка је и завршила студије „Art Institute of Fort Lauderdale“).

У почетку је сарађивала са малим бутиком „Јупитер“ са Флориде, а онда је проширила посао, на чак 6, 5 милиона долара колико јој је донела сарадња са фирмом“Boca Raton development“,  , покренута 2012.

Њеном компанијом управља шест дизајнера и све су жене.

Венус је прави борац за једнокост жена и мушкараца у пословном свету, па је и једна од кључних фигура“Ellevest“ , дигиталне платформе за улагање која охрабрује жене и доприноси (у одређеној мери) равнотежи у финансијској међу међу половима.

Њен важан потез била је куповина клуба НФЛ тима „Miami Dolphins“ који је 2009. купила са сестром Сереном.

Пре осам година прикључила се  „Jamba Juice“ који се бави производњом здравих сокова, а чији су годишњи приходи око 700.000 долара. А 2012. покренула је модну линију спортске одеће за жене и мушкарце:  „EleVen“

 

Извор: Курир.рс/ Ало.рс