Издвајамо Србија

ТРЕСЕ СЕ ЗГРАДА УН! Дачић послао свету упозорење, а онда завапио: Албанци нам спремају РАТ, спречите ГА!

Министар спољних послова Ивица Дачић позвао је на седници СБ УН на дијалог и решавање косовског проблема мирним путем, уз проналажење компромисног решења.

Дачић је истакао да је на КиМ стање далеко од безбедног и стабилног, због чега, поручио је, не треба ни размишљати о смањивању мисије УНМИК-а.

Дачић је на седници Савета безбедности Уједињених нација о ситуацији на КиМ упозорио и да, према сазнањима Србије, приштинске власти спремају напад на север КиМ и позвао УН да озбиљно схвате његово упозорење.

„Желим да тога сви овде будете свесни и зауставите приштинску ратну машинерију пре него што изазове ново крвопролиће. И да вас подсетим да је задатак КФОР да заштити мир и безбедност свих, па и Срба на КиМ. И тражим од вас одговор хоћете ли то да учините или не. Пошто сам сигуран да можете“, рекао је Дачић.

Према његовим речима, наставак мандата УНМИК од кључног значаја за судбину многих људи на Косову и Метохији, по свим питањима од значаја за доследно спровођење задатих циљева, у несмањеном обиму и са неизмењеним мандатом.

„У супротном, послала би се порука Србима да неће моћи да остану и да живе на тлу својих предака, а расељенима да тамо нису добродошли, што би представљало испуњење циљева Приштине“, упозорава он.

Дачић је рекао да се нада да сви у СБ УН недвосмислено рећи шта је за дијалог потребно – а то су две стране које се понашају рационално и одговорно, које су спремне на разговор, али и да спроведу договорено.

„У преговорима вођеним у Бриселу једна страна се тако понаша од почетка, друга не“, рекао је Дачић.

Он је навео да је Приштина претходне недеље саопштила да не планира да спроведе ништа од договореног Бриселским споразумом, укључујући и формирање Заједнице српских општина.

„Та изјава Хашима Тачија нас наводи да се запитамо шта смо све ово време радили. Јер ако се постигне договор, а онда се он од стране Приштине не спроведе шест година и након тога отворено одбаци, поставља се питање да ли је то уопште био дијалог“, рекао је Дачић.

Он је оценио да тиме није преварена и оштећена само Србија, коју је читава међународна заједница охрабривала на дијалог и позивала на уздржаност и стрпљење, упркос томе што Приштина није спроводила договорено, већ је доведен у питање кредибилитет ЕУ која је свој потпис ставила на Бриселски споразум и тиме гарантовала његово спровођење.

Истакао је да је Београд потписао Бриселски споразум искључиво зато што је њиме гарантовано оснивање ЗСО, али да представници Приштине не само да су отворено рекли да неће спровести договорено, него су отворено запретили ЕУ да ће, пошто су незадовољни третманом који имају, размотрити уједињење са Албанијом уз припајање још три општине са југа Србије.

„Да ли се ово може сматрати озбиљном и одговорном страном са којом треба да наставимо разговоре? И ко сада може да нас увери да се Приштина неће на исти начин према овом процесу понашати и убудуће“, упитао је Дачић.

Додао је да томе треба додати и претеће поруке албанског премијера Едија Раме о уједињењу Албаније са такозваним Косовом, на које нико не реагује и преко којих се олако прелази уз објашњење да оне нису озбиљне.

Дачић је подсетио и да је пре две недеље на северу КиМ спроведена акција РОСУ чији је, каже, циљ био застрасивање преосталог српског становништва.

„Уколико оваква недопустива акција прође без широке осуде, укључујући и осуду од стране овог високог тела, она ће испунити свој прави циљ, а то је застрашивање и угњетавање српског становништва на Косову и Метохији“, истакао је Дачић.

Он је, наводећи да је ухапшен и службеник УНМИК Михаил Красношчоков, што значи, додаје, да ни припадници мисије више нису сигурни.

Министар је навео да дешавања на Косову и Метохији протеклих недеља, али и протеклих месеци, показују да је неопходна повећана алертност међународне заједнице, улагање више напора и активније деловање међународних организација на Косову и Метохији.

Наводећи да поједине чланице СБ залажу за стратешку ревизију мандата УНМИК-а, њено смањивање, па чак и гашење, Дачић је рекао да је у овом тренутку тешко размишљати, а камоли деловати у правцу било каквих промена.

 

Извор: Курир.рс/Тањуг

НАЈЧИТАНИЈЕ

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

јун 2019.
П У С Ч П С Н
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930