Издвајамо Регион

ТУГА! Изненада преминуо бивши премијер СРЈ и председник Црне Горе

Момир Булатовић, бивши председник Црне Горе (1990-1998) и председник Савезне владе СР Југославије (1998-2000) преминуо је изненада у 63. години у селу Раће у Кучима.

Фото: Јутјуб

Булатовић је дипломирао на Економском факултету у Подгорици и касније је постао асистент на предмету Политичка економија и стекао је титулу магистра економских наука.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Као изврсни економски аналитичар, у последњих неколико година био је редовни колумниста Спутњика.

Политиком се бавио у омладинској и у студентској организацији. Изабран је 1989. године за председника Председништва СК Црне Горе, а председник Црне Горе постаје на првим вишестраначким изборима 1990. године.

После осам година на челу републике и после сукоба у врху Демократске партије социјалиста, чији је председник био од њеног оснивања, Булатовић губи на председничким изборима од свог дотадашњег сарадника и премијера Црне Горе Мила Ђукановића.

Обојицу их је предложила ДПС, али два различита крила. Крило са Булатовићевим присталицама, због забране коришћења имена ДПС, бива принуђено да узме ново име — Социјалистичка народна партија.

Убрзо после смене 1998. године, уследила је понуда Слободана Милошевића да састави кабинет на савезном нивоу, где је Милошевић тада био председник. На овом положају Булатовић се задржао непуне две године.

Имао је непријатну дужност да прогласи стање непосредне ратне опасности, а затим и ратно стање, за време НАТО агресије на СРЈ 1999. године.

Извор: rs.sputniknews.com