Православље

У БЛАТУ СЕ РАЂА, У БЛАТУ И ОСТАЈЕ! Верници данас МОРАЈУ клекнути и ИЗГОВОРИТИ ове РЕЧИ: Разлог за то је веома јак

Српска православна црква и верници данас обележавају дан Светог Тихона чудотворца!

 

Свети Тихон, епископ аматунтски чудотворац. По смрти блаженог Мемнонија би Тихон изабран једногласно за епископа, а посвећен славним Епифанијем, на епархију Аматунтску. Чистота живота његова и ревност к Православљу препоручише га за овај чин.

У то време још беше незнабожаца на острву Кипру. И свети Тихон подузе се с апостолском ревношћу да обраћа неверне у верне. И имађаше он у томе великог успеха. После дугог труда у винограду Господњем пресели се у блажену вечност, око 425. године. Чудотворцем је назват због многих чудеса која је за живота учинио. Отац му је био хлебар. Кад год би га отац оставио у дућану, он би раздавао хлеб сиромасима бесплатно. Једном га укори отац због тога, а он се помоли Богу, и житница њихова напуни се жита тако да с муком врата отворише. Други пут је, опет, посадио сухо шибље од лозе, и лоза је озеленела и у своје време плод донела.

Тропар (глас 1):

Као пустињски житељ и у телу Анђео и чудотворац, показао си се богоносни оче наш Тихоне. Постом, бдењем и молитвама, небеске дарове си примио, исцељујући болести оних који ти са вером долазе. Слава Ономе који ти је дао снагу, који те је прославио и који кроз тебе дарује свима исцељење.

Свети мученици Тигрије и Евтропије

Ова двојица беху из клира светог Јована Златоуста. Када Златоуста злобни људи протераше из Цариграда, запали се саборна црква, а пламен од ње диже се и паде на куће гонитеља овога светила Цркве. Народ је у томе видео прст Божји, док су непријатељи Златоустови тај пожар приписали њиховим приврженицима. Многи од ових људи пострадаше због тога, међу њима и Тигрије презвитер и Евтропи- је чтец. Градски началник, неки некрштени Грк Оптат, с нарочитом злобом диже хајку на златоустовце. Тигрије у младости беше роб некога богаташа, који га ушкопи. Ослободивши се ропства, он се сав предаде на службу цркви, и у тој служби светљаше као сјајна луча. Тога „кротког, смиреног, милостивог и гостољубивог“ човека Оптат стави на велике муке, па га онда посла на заточење у Месопотамију, где у тамници и сконча. Евтропије, девственик од рођења, чист, непорочан и незлобив, би бијен воловским жилама и штаповима, и најзад обешен. Када хришћани понеше тело његово да погребу, чу се у ваздуху слатко ангелско појање

Златоуст преславни ко опо се вије,

Уз њега Тигрије и чтец Евтропије

Ко орлићи мали, но чили и верни,

Следоваху њему, незлобни, нескверни;

А немоћна злоба пакошћу се служи.

Немоћне и злобне ђаво брзо здружи.

Устадоше злобни на Божије слуге.

И излише на њих море од поруге.

Као паликуће, Божји кућаници,

На муке вргнути, дивни мученици:

Али мука свака и јест за јунаке —

И мука презире врлином нејаке!

Тигрије презвитер и чтец Евтропије

Муком потврдише истине Божије.

Као паликуће Божији јунаци

Уморени бише — невини јагањци!

Орлићи за орлом својим одлетеше

И у Рај сладосни на одмор падоше.

А злоба из блата за орлима лаје —

У блату се рађа. у блату остаје.

 

Извор: Еспресо.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

јун 2019.
П У С Ч П С Н
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930