loading...
Здравље Издвајамо

У СРБИЈУ СТИГАО СМРТОНОСАН ЛЕК! ЈЕЗИВО УПОЗОРЕЊЕ! Једна ова ТАБЛЕТА изазива инфаркт, мождани удар, крварење у плућима!

Фото: Pixabay.com

Здравствене власти упозориле су на озбиљне ризике лека чије је генеричко име “алемтузумаб”, а користи се у лечењу оболелих од мултипле склерозе, да може да изазове инфаркт, мождани удар, упалу јетре, али и крварење у плућима.

Ово упозорење, како пише “Курир”, стигло је из Европске агенције за лекове српској агенцији, која је одмах упутила писмо свим здравственим радницима да поведу рачуна при примени тог лека. Он се користи у Србији, још се не издаје на лекарски рецепт, а недавно је завршена клиничка студија у којој су учествовали пацијенти из Србије, али на срећу како преносе стручњаци нико од њих није имао тако тешке нежељене реакције.

У Министарству здравља потврђују да је стигло упозорење у вези са применом тог лека, као и да се у Србији стално прате све информације у вези са дејством лекова како би лекари у земљи били благовремено обавештени о свакој, па и најмањој промени, па тако и за овај медикамент чија је активна супстанца “алемтузумаб”.

Упозорење лекарима

– Писмо здравственим радницима, које се објављује на сајту Агенције за лекове и медицинска средства Србије, представља стандардну процедуру упозоравања стручне јавности о свему што има везе са лековима, њиховом квалитету, безбедности, ефикасности. Министарство води рачуна о свима у здравственом систему – пацијентима и здравственим радницима – наводе у Министарству.

Истовремено, у том писму, између осталог, стоји да Европска агенција за лекове спроводи процену односа користи и ризика примене лека “алемтузумаб” у терапији мултипле склерозе. Пише и да након што су забележени нови случајеви озбиљних кардиоваскуларних нежељених реакција, као и аутоимунског хепатитиса или упале јетре, до завршетка ове процене лечење нових пацијената сме да се започне само код одраслих пацијената са такозваном репласно-ремитентном мултиплом склерозом, односно чији се симптоми понављају, а не реагују на лечење применом барем две друге терапије.

Такође, како се наводи у писму, постоји сумња да је овај лек повезан са оштећењем јетре, а пријављени су случајеви плућног крварења, инфаркта, можданог удара, а сви лекари у Србији позвани су да пријаве нежељене ефекте код својих пацијената.

У Србији нико још није имао озбиљне реакције

Професорка др Јелена Друловић, неуролог у КЦС и један од највећих стручњака за мултиплу склерозу, потврдила је да је стигло упозорење у вези са применом тог лека, као и да су лекари упознати да медикамент може да изазове поменута нежељена дејства.

– Тај лек је код нас регистрован, још се не добија на рецепт, то јест пацијенти га плаћају, али је врло ефикасан. Неколико година је већ у употреби, а код нас је рађена клиничка студија у вези са његовим дејством и ниједан пацијент није имао озбиљне реакције, осим у вези са функцијом штитне жлезде. Наравно да ћемо поступити као што стоји у упозорењу за тај лек, али пацијенти нека не брину јер су њихови лекари упознати са тим информацијама и знају да реагују у складу са појавом нежељених дејстава. Наравно, потребан је опрез – објаснила је др Друловић за “Курир”.

Како су лекари објаснили, мултипла склероза озбиљна је и непредвидива болест. Карактерише је прекид преноса информација између мозга и тела и неретко пацијенти остају инвалиди.

Док код једне групе пацијената болест споро напредује и не нарушава битно квалитет живота, код других је обрнуто, тако да оболели имају озбиљне менталне последице, али и физичке, које воде у тежак инвалидитет.

Велики број особа које болују од мултипле склерозе после 15 година заврши у инвалидским колицима. Процене су да у Србији има 9.000 оболелих.

 

Извор: Курир

loading...