loading...
Издвајамо Србија

Умро познати српски политичар! (ФОТО)

Фото: pixabay.com

Носилац је Златне плакете СНП и Златне медаље Јован Ђорћевић (1981) и француске Легије части (1984)
Бивши градоначелника Новог Сада Јован Дејановић, умро је у 92 години.

Дејановић је рођен у Велебиту 1927. године, а након Другог светског рата, вратио се у Нови Сад и 1947. завршио Индустријско-занатску школу.

Фото: Јутјуб

У Задру је завршио школу резервних официра, а у Новом Саду Политичку школу и Средњу фискултурну школу, да би касније, уз рад, дипломирао на Вишој школи за организацију рада (1969). У Новом Саду је 1974. биран за одборника и постао је тада председник Скупштине ошптине и на ту дужност је поново изабран 1978.

Кад је Нови Сад 1980. године трансформисан у седам општина и конституисана Градска заједница, изабран је за председника Градске скупштипе и на тој функцији остао до 1982, дајући знатан донринос урбаној изградњи и сређивању привредног и комуналног стања у граду и развоју просветно-културног и спортског живота. За време осмогодишњег мандата, уз његово велико ангажовање и залагање, подигнута су три капитална објекта: зграда Српског народног позоришта, Спортско-пословни пеигар “Војводина” и дунавски мост “Слобода”.

Носилац је Златне плакете СНП и Златне медаље Јован Ђорћевић (1981) и француске Легије части (1984), за допринос унанређењу југословенско-француских односа, и добитник Октобарске награде Новог Сада (1984).

 

Извор: srbijadanas.com

loading...