Регион

УПОЗОРЕЊЕ! ПОЈАВИЛА СЕ ЕПИДЕМИЈА! Хара омиљеним српским летовалиштем, заражени обично немају симптоме, а крајњи исход је СМРТ!

Недељу дана након што британски Форин офис сврстао комарце у могуће опасности које вребају туристе у Грчкој, здравствени званичници Грчке позивају све који путују на одмор у Грчку да примене мере за заштиту од инфекције, с обзиром на незапамћену епидемију болести прошле године.

– Био је довољно случајева да бисмо знали да је ово прерасло у проблем јавног здравља – изјавила је Дани Перваниду, која води Канцеларију за векторске заразне болести (болести, које пре него што доспеју у домаћина, извесно време проводе у вектору – комарац, крпељ и друге врсте инсеката).

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Вирус су у Грчку донеле птице-селице и препоручујемо свима да примене личне мере заштите, као што су одећа с дугим рукавима, избегавање места са стајаћом водом и коришћење мрежа и средстава за заштиту комараца – саветује Перваниду.

Прошле године, у тој земљи је забележен рекордан број заражених вирусом Западног Нила (316), при чему је девет особа умрло.

Заражени овим вирусом обично немају симптоме. Док око 20 одсто имају лакше тегобе, које личе на симптоме грипа (повишена температура, главобоља и бол у целом телу), само један одсто развија озбиљну болест, саопштава амерички Центар за контролу и превенцију болести.

Међутим, од особа којима је у Грчкој прошле године откривена болест, чак 243 особе испољавале су симптоме неуроинвазивних болести, као што су енцефалитис, менингитис и акутна парализа. То је највећа епидемија после 2012, када су забележена 262 случајева заразе, односно 35 смртних случајева. Америчка амбасада у Атини издала је здравствено упозорење и позвала држављане да предузму превентивне мере – од рашчишћавања подручја у којима се размножавају комарци, до кошења травњака и орезивања жбуња.

Осим у Грчкој, пораст броја случајева инфекција вирусом Западног Нила регистрован је и у Италији, Румунији и Србији. Само 2018, број случајева заразе био је већи него у претходних седам година заједно.

 

Извор: Ало.рс