Србија

УЖАС У НИШУ! Девојчица (9) трчала за лоптом, а онда упала у СЕПТИЧКУ ЈАМУ! Отац ХЕРОЈ скочио да спаси ДЕТЕ, а онда је кренула ДРАМА

Фото: Јутјуб

Девојчица И. К. (9) из Ниша упала је у септичку јаму у нишком насељу Пантелеј и преживела је само захваљујући присебности и храбрости њеног оца Д. К. који је без размишљања скочио за њом да је спаси.

Инцидент се десио 9. јуна у дворишту једне куће у Горњоматевачкој улици, а уз много среће избегнута је незапамћена породична трагедија. Деда девојчице Б. Р. каже да се породица тек две недеље након немилог догађаја смирила од шока, пошто су пристигли медицински резултати и анализе крви, мокраће, брисеви, а разговор са дечијим психологом показао да дете за сада нема медицинских проблема.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Тог 9. јуна поподне моји ћерка и зет са своје две ћерке које имају девет и три године отишли су у посету код пријатеља у Горњоматејевачку улицу. Док су родитељи, на сву срећу, седели на тераси у приземљу испред куће, петоро деце (три девојчице пријатеља и две њихове) играле су се у дворишту недалеко од њих. Око 20.15 часова док су се договарали да крену кући јер је већ почео да пада мрак у безазленој дечијој игри лопта је одскочила неколико метара даље у дворишту и тад започиње незапамћена драма – почиње причу деда девојчице Б.Р.

И. К. (9) је као најстарија потрчала је по лопту и не слутећи ништа безазлено је стала на некакав лим и одједном нестала са површине дворишта.

– Деца су завриштала, а њени мајка и отац који су крајичком ока пратили дечију игру моментално су скочили из столица и отац не питавши пријатеље у шта је то упала његова ћерка муњевито реагује претрчава десетак метара и ускаче и он, иако није ни знао да скаче у септичку јаму. Секунде су као вечност. Да ситуација буде тежа него што јесте, испод самог отвора јаме, који је мањи од метра квадратног на дубини нешто више од једог метра налази се некакав преградни зид који дели септичку јаму на два дела (у којима је чвршћи и течнији фекални и други отпад). Како су у тај течнији део упали и девојчица и њен отац, то сам Бог зна, јер у потпуном мраку кад је ускочио он није имао ни могућности ни времена да позове дете по имену нити је знао где је она упала и да је тај течни део дубине још преко два метра – прича деда девојчице Б. Р.

Отац у први мах није нити видео нити успео да дохвати дете, па је буквално заронио покушавајући да некако дохвати дете.

– Иако је „нечастиви“ желео да узме два живота, захваљујући благом Богу успева да дохвати дете за ногу, привуче је к’ себи и надљудским напором је извади изнад површине тог дела септичке јаме. У потпуном мраку успео је да чује да је дете удахнуло ваздух и чуо је да је жива. Још већим напором некако је успео да дете прогура поред преградног зида и дода пријатељу који се на пола пресавијен сагнуо у јаму и дохватио дете за руку и извукао је из јаме. Ова страшна драма се ту не завршава. Отац је остао у јами у течном делу који није обична вода да би могао да се нормано одржава на површини јер то је течни фекални део септичке јаме. Зидови су равни и клизави од састава у коме је остао и како нема за шта да се ухвати да би се одржао на површини покушао је да дода руку пријатељу који је са врха јаме покушао да га извуче али клизава рука исклизава и он поново тоне у течни фекални отпад. Крајњим атомима снаге, присебношћу и сазнањем да је дете спашено успева некако да поново изађе на површину те течности и буквално се упре ногама и рукама у две стране те јаме да не би поново упао у ту течност и највероватније никада жив изашао – објашњава деда девојчице.

У међувремену комшије су дошле и покушале да га канапом извуку напоље. Напетост је расла, јер да би га извукли из јаме морао је да изађе под углом под којим је и упао, јер је преградни зид спречавао другачији излазак.

Неко од комшија је донео мердевине које су спустили у јаму, и за које се храбри отац ухватио и уз вратоломну позу успео да се некако искобеља, што је било јако тешко јер у јами није било места да се мердевине поставе на чврсто тло и он нормално изађе, чиме је спашен од сигурне смрти.

Проверите поклопце на септичким јамама

Деда девојчице је апеловао да сви који имају септичке јаме обавезно провере да ли су отвори тих јама на безбедан начин осигурани да неко не би могао да упадне у њих.

– Сматрам да овај догађај и неустрашиви подвиг оцазаслужује пажњу јавности , и то без икаквог популизма или зле намере да било кога осуђујем за то што се десило. Још једном смо захвални благом Богу што им је дао снаге и мира да се све заврши срећно по деветогодишњу девојчицу и њеног оца – каже деда девојчице Б.Р.

 

Извор: Ало.рс/ Блиц.рс