Србија

УЗБУНА! Лекари грађанима издали ОЗБИЉАН АПЕЛ, угрожени су ови делови Србије!

У лесковачкој болници у протеклих петнаестак дана имали су повећан број пацијената.

Троје пацијената налазе се на лечењу у лесковачкој болници због уједа змија отровница, док је још један Нишлија задржан у КЦ Ниш после уједа змије, јер се не зна да ли је отровна или не.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У лесковачкој болници у протеклих петнаестак дана имали су повећан број пацијената због уједа змија. Само у протеклих шест дана било је шест случајева уједа, од чега су у три случаја биле отровнице.

„Један пацијент кога је ујела змија задржан је на Инфективној клиници у Нишу. Вероватно је у питању ујед неотровног смука, али пошто се то не зна са сигурношћу, он је задржан превентивно“, каже директор Инфективне клинике проф. др Миодраг Врбић.

Херпетолог Завода за заштиту природе Србије Данко Јовић каже да се због великих врућина змије ових дана могу наћи чешће у хладовини него на сунцу, те да у наредних петнаестак дана треба бити опрезан јер им је појачана активност због сезоне парења па се могу наћи и на местима где их обично не очекујемо.

„Изузетно високе температуре нису повољне за змије па оне беже од врућине и склањају се у хладовину. Једини савет јесте да они који живе у приземљу буду присутни када су им отворени врата и прозори јер змија може да се склони у кућу, стан или подрум у потрази за хладовином“, објашњава Јовић.

Додаје да је, код кретања у природи, како би се избегле змије, потребно да се људи крећу стазама, а ако, на пример, желе да направе пикник у хладовини, прво добро осмотре простор око себе.

Честе појаве неотровних змија у граду значе да су активније због сезоне парења.

„У граду нема отровница, али има смукова. У потрази за храном могу се видети на ђубриштима, где има пуно пацова, мишева, којима се хране. Сада се због врућине крију по жбуновима, дрвећу, по подрумима… Једини начин да спречимо да се те змије нађу у становима јесте да за собом затварамо врата када нисмо ту. Сезона парења траје у наредних 15 дана, тако да ће њихова активност бити појачана. Хормони им раде, не обраћају ни оне пажњу где се налазе, могу се наћи на местима где се не очекују. Пошто оне воде самотњачки начин живота, после сезоне парења ће се повући“, саветује Јовић

Змије вадили из аутомобила и скутера

Активисти нишког удружења „Зоопланет“ и Удружења „Поскок“ из Владичиног Хана, који на позив грађана хватају змије и враћају их у природу, последњих дана имају пуне руке посла. Нишлије су тако јуче извукле смука који је ушао у мотор аутомобила, док су чланови „Поскока“ последњих дана вадили змије из гепека аутомобила, из скутера, куће…

„Последњих неколико дана у Нишу, Алексинцу и Прокупљу имали смо пет, шест позива због неотровних змија које су ушле у станове или куће“, каже председник „Зоопланета“ Душан Стојановић.

 

Извор: Ало.рс/ Блиц.рс