Издвајамо Србија

ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА: Мостове носи ВОДА! Људи се ЕВАКУИШУ! (ФОТО/ВИДЕО)

Неколико места широм Србије јуче и данас се бори са преливањем река.

13:40

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Изливање потока у Трстеници, најтеже у Селишту

Због изливања потока у неколико трстеничких села, и на територији те општине је проглашена ванредна ситуација. Најтеже је у Селишту где је рано јутрос дошло до изливања Риљачке реке. Поплављено је 70 од укупно 180 домаћинстава.

У Краљеву су се излили потоци и канали за одводњавање, а у домаћинства у појединим краљевачким селима ушла је вода.

Одрон на деоници пута Нови Сад – Сремски Карловци
„Путеви Србије“ саопштили су да је услед већих падавина дошло до одрона на деоници пута Нови Сад – Сремски Карловци, код насеља Пуцкарош и саобраћај се одвија једном коловозном траком.

Саобраћај на деоници Мланча–Студеница, након обуставе због одрона, је поново успостављен.

Успостављен је и саобраћај на деоници Краљево–Крагујевац, код места Милавчићи, општина Краљево, након обуставе због изливања воде на коловоз, наводи се у саопштењу.

13:00

Одбрана на водном подручју Морава

Министарство пољопривреде је саопштило да је у току ванредна одбрана од поплава на водном подручју Морава, на потезу дужине 10,1 километар који обухвата делове општина Брус, Нови Пазар,Тутин и града Краљево. Редовна одбрана од поплава је проглашена на водном подручју Дунав на потезу дужине 22,41 километар који обухвата делове територија града Београда и Смедерева.

12:43

Сава ће сутра пробити границу редовне одбране од поплава

Водостај на рекама у Београду наставља да расте. Према подацима Републичког хидрометеоролошког завода (РХМЗ) данас је Сава на 480 центиметара, а већ сутра ће бити пробијена граница редовне одбране од поплава (500 цм).

12:32

Бјелица достигла 330 центиметара у Драгачеву

Бјелица је достигла 330 центиметара у Драгачеву и носи све пред собом. Сто кућа је под водом, до многих се не може доћи, јавља репортерка РТС са лица места. Средња школа, фудбалски стадион су такође под водом, али су деца евакуисана пре изливања реке. Тамо се ипак неколико помоћних радника и један ђак. Они су на безбедном.

12:24

Ванредна ситуација и у Ариљу
Ванредна ситуација проглашена је и у Ариљу и делу Врњачке Бање, рекао је за РТС начелник Сектора за ванредне ситуације Предраг Марић.

12:19

Поплаве у Тутину

У Тутину се вода излила у двадесетак објеката, углавном у дворишта и подруме.

12:01

Ужички крај под водом

У ужичком крају јака киша пада од зоре, бујични потоци већ су поплавили њиве и дворишта у насељима Висибаба, Радовци, на Ариљској рампи у општини Пожега, а у општинску управи из часа у час пристижу пријаве мештана који стрепе од изливања потока у Пријановићима, Пилатовићима.

Ако киша настави да пада овим темпом, невоље се овде тек очекују у поподневним сатима и наредне ноћи а људи стрепе од пораста водостаја Скрапежа, Ђетиње, Моравице и других река.

11:28

Излила се река Дуленка, нема опасности за град

Због јаке кише, набујалих потока и бујуца са околних брда, река Дуленка местимично се излила и запретила општини Рековац.

– Ангажовали смо цивилну заштиту, предузећа, становништво, ставили смо џакове са песком на критична места и за сада нема опасности – рекао је Тањугу председник општине Александар Дођорђевић.

Ðорђевић, који је и начелник Сектора за елементране непогоде општине, додао је да су све институције у приправности и да ће интервенисати уколико буде потребно.

У Рековцу и Левчу киша пада од ноћас.

11:19

Србијаводе увеле ванредну одбрану од поплава у целој земљи

Србијаводе увеле су јутрос ванредну одбрану од поплава на територији целе Србије, изјавио је Тањугу директор тог предузећа Горан Пузовић.

Он је рекао да су падавине током ноћи погодиле Србију и да је тренутно најтежа ситуација у Книћу и Краљеву.

Ванредна одбрана је уведена због актуелних прогноза о порасту водостаја на територији Србије које је издао Републички хидрометеоролошки завод.

Најављено је да се очекују значајне падавине које могу изазвати изливања и плављења на сливовима свих бујучних токова на свим водним подручјима у надлежности ЈВП Србијаводе, саопштило је то предузеће.

На појединим подручјима, према обавештењима добијеним од надлежних служби, већ су евидентирана изливања и плављења.

Због тих најава и пре достизања критеријума из Оперативног плана уводи се ванредна одбрана од поплава на свим објектима из Оперативног плана у надлежности ЈВП Србијаводе, што подразумева све мере и активности за дејство, без одлагања:

Присуство на терену, на најкритичнијим локалитетима уз 24- часовно дежурсто, припреме за правовремене интервенције (људство, механизација, опрема, материјали).

Такође, контакт са штабовима локалних самоуправа је обавезан, уз примену свих обавеза из Општег плана одбране од поплава (18/19) и Оперативног плана одбране од поплава и леда за 2019. годину (14/19).

11:08

Драгачево под водом

На подручју Драгачева киша је изазвала изливање потока. Излила се и река Врањица код Гуче.

10:52

Оштећена пруга

Пруга Краљево–Крагујевац је доживела оштећења, па је железнички саобраћај у прекиду.

10:45

Угрожен Дом трубача у Гучи

Угрожене су околне стамбене зграде, као и Дом трубача који служи за смештај током Сабора трубача у Гучи.Вода је стигла и до стадиона где се одржавају концерти на том трубачком фестивалу.

10:25

Ванредна ситуација у Краљеву

Тренутно је на територији целог града Краљева ванредна ситуација. У центар града дошли су ватрогасци и црпе воду која је продрла у двадесетак кућа. Из Штаба за ванредне ситуације кажу да је пут ка селима Милаковац, Годачица и Сирча у прекиду због падавина.

Проглашена је ванредна ситуација за територију града Краљева, у ком су се излили потоци и канали за одводњавање. Вода је ушла у куће у Сирчи, Рибници, Ковачима и деловима градског подручја.

У граду се излио Ибар, а центар је поплављен.

Вода је ушла у куће у Сирчи, Рибници, Ковачима и деловима градског подручја.

На Ибарској магистрали од Рашек до Краљева догодило се неколико одрона, што је још једна опасност на путу за возаче.

Село Вича, у општини Лучани, скоро потпуно је под водом, јавља репортер ТВ Прве.

У насељу Гружа у книћанској општини ватрогасци тренутно евакуишу две породице, на улици водена стихија отежава кретање.

Црквена звона упозоравају на опасност у селу Пајсијевић.

У Краљеву киша и даље пада.

Услед обилних падавина дошло је до изливања река у насељима Шутеновац и Трнава.

Река Јошаница излила се из свог корита на више локација у новопазарском насељу Шутеновац.

Она је однела и мост.

По речима људи са лица места, критично је и на притокама реке Рашке.

Штаб за ванредне ситуације ће заседати ускоро, а медији ће бити обавештени о свему.

Пет особа евакуисано је због поплава током ноћи у околини Краљева и Чачка, а аутобус са 15 особа, који се због обилних падавина заглавио на путу Краљево-Крагујевац, је извучен, изјавио је начелник сектора за ванредне ситуације МУП Предраг Марић.

 

Извор: srbijadanas.com