loading...
Издвајамо Србија

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ГРАЂАНЕ! ПОЧЕЛА ИСПЛАТА: Пожурите у ПОШТУ, на рачуну вас чека 10.350 динара!

Свима ће добро доћи!

Скупштина акционара НИС потврдила је јуче одлуку о исплати дивиденде акционарима која ће износити 40 динара бруто, односно 34 динара нето за сваку деоницу.

Грађани који нису продали акције НИС тако ускоро могу очекивати 170 динара за пет акција, колико је свако од њих, који је имао право на бесплатне деонице, 2010. године и добио акција од ове нафтне компаније. Датум уплате није прецизиран, али се зна да је НИС претходних година дивиденду исплаћивао у периоду од августа до новембра.

Скупштина акционара НИС донела је практично одлуку о расподели добити за 2018. годину, а на основу које ће НИС акционарима исплатити 6.517.524.188 динара, односно 39,97 динара по акцији бруто. Право на дивиденду за 2018. годину имају сви акционари НИС који су били уписани у Централни регистар на дан 17. јуна 2019. године.

Ово је седма година заредом у којој ће НИС на име дивиденде исплатити 25 одсто прошлогодишње нето добити друштва. Нето добит НИС у 2018. години износила је 26.067.489.000 динара.

У случају да нисте продали бесплатне акције, као ни подизали новац од дивиденди, сада на рачуну имате 10.350 динара. Једна акција НИС на берзи вреди 688 динара а пет колико је сваки грађанин добио укупно 3.440 динара. Акција Аеродрома вреди 810 динара. На име дивиденди током претходних неколико година НИС, Аеродром и Телеком сваком грађанину су уплатили по укупно 4.400 динара од чега је 1.300 динара дивиденда коју је недавно исплатио Аеродром “Никола Тесла”. Грађанима је на рачун претходно уплаћено и по 1.700 динара по основу акција Акционарског фонда.

По пет акција НИС почетком 2010. године добило је 4,8 милиона грађана који су потом добили и по једну акцију Аеродрома “Никола Тесла”. Потом су добили и по 31 акцију Телекома. Њима, међутим, не могу трговати на берзи, али по основу добити ове компаније могућа је исплата дивиденде.

Како до новца

Новац од дивиденде грађани могу да подигну на шалтеру предузећа Пошта Србије уз обавезно показивање личне карте. Дакле, све што је потребно јесте лично присуство, лична карта и реченица да хоћете да подигнете новац по основу дивиденде од акција НИС. Грађани који немају рачун за бесплатне акције у Пошти новац од дивиденде могу да подигну у својој банци. С друге стране, новац од акција могу да добију само уколико деонице продају, а то је могуће такође у Пошти давањем налога за продају.

Извор: Блиц

loading...