Издвајамо Србија

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ВОЗАЧЕ! Коштаће вас папрено и нећете моћи да региструјете аутомобил уколико не испуните ЈЕДАН УСЛОВ

Ако се на техничком прегледу испостави да имате мањи квар на колима, мораћете да га отклоните пре него што добијете потврду о уградњи дела за вучу

Уградња куке за вучу постала је права мука за све возаче јер, веровали или не, морају да обијају прагове надлежних, прибаве документацију, потом отрче у лабораторију, а све то може да им избије из џепа 48.000 динара!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У проблему су и они који су куку уградили пре неколико година, јер је од јула прошле године прописана законска процедура за уградњу тог дела у аутомобил налаже да пре одласка код сервисера морате да поправите ауто, потом да обиђете овлашћеног дистрибутера ваше марке возила, потом да посетите овлашћени сервис за уградњу куке, па да скокнете до Ауто-мото савеза Србије (АМСС), а онда и до Агенције за безбедност саобраћаја.

Ноћна мора

Процедура је невероватна, права ноћна мора, а Милан Лончар, руководилац у АМСС, појашњава:

– Да би се кука уградила, потребно је прво добити сагласност овлашћеног представника произвођача одређене марке аутомобила, затим уградити саму куку по смерницама произвођача. Такође, мора да се набави изјава и опис преправке сервисера који је извршио преправку – објашњава саговорник и додаје да ту није крај.

– Након уградње куке, овлашћења лабораторија АМСС мора да провери да ли је она уграђена у складу са упутством и ако је тако, онда може да изда позитивно мишљење. Након тога се на техничком прегледу проверава исправност целокупног возила. Тај извештај који се добије потом се носи назад у овлашћену лабораторију како би се комплетирала документација. Кад се то заврши, власник возила је подноси Агенцији за безбедност саобраћаја. Ако возило има неки други недостатак и то се утврди на техничком прегледу, на пример, оштећено ветробранско стакло, возач неће добити позитиван извештај о испитивању возила, већ неусклађеност коју је потребно отклонити како би се поступак испитивања наставио, а то исто кошта – додаје Лончар.

Цене су астрономске

Саговорник упозорава да читава процедура много кошта. Добијање сагласности произвођача је, наводи Лончар, између 3.000 и 12.000 динара.

– Агенцији за безбедност саобраћаја плаћа се додатна такса од 3.000 динара, услуге АМСС су 2.600 динара, док је ванредни технички преглед 3.000 за путничка возила, као и републичке таксе. Уз све то, кука и њена уградња могу да коштају од 15.000 до 20.000 динара. Са друге стране, једино возила која поседују доказ да су произведена са вучним уређајем не пролазе ову процедуру, али ако немају доказ, пошто он пре није био потребан, и ти власници четвороточкаша су у проблему – описује он.

Дамир Окановић из Комитета за безбедност саобраћаја оцењује да је потребно да је направљена компликована процедура и огроман трошак људима за сва та тестирања возила због куке.

Нико није погинуо због куке

– Нико у Србији није погинуо због уграђене куке. Постоје људи који су 10 година возили ауто с куком и тек сад им је направљен проблем. Уз то, дешава се да возачи купе нови ауто са уграђеном куком у фабрици, али да им на техничком прегледу кажу да не знају ли је тај део аута фабрички и натерају их да га исеку – каже он.

 

Извор: Курир/srbijadanas.com