Издвајамо Свет

ВЕЛЕОБРТ У СБ УН: Кина променила став о Косову и резолуцији 1244

Ситуација на Косову је главна тема протеклих дана, а тако ће бити и најмање до састанка у Паризу почетком јула, ако га уопште буде. Огласили су се сви, Вашингтон, Берлин, Москва, али Пекинг се држи по страни, а сви се питају шта је разлог таквом ставу.

На седници Савета безбедности УН у Њујорку расправљало се о извештају о ситуацији на Косову и пре свега о упаду јединица РОСУ на север Косова и хапшењу и малтретирању Срба.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Оштру расправу водили су амбасадорка Косова у САД Влора Читаку и шеф српске дипломатије Ивица Дачић.

Све је било као и очекивано, Велика Британија и САД дале су подршку акцији РОСУ, Русија је била оштро против.

Кина је истини за вољу подржала Србију и стала на њену страну, али ипак представник Пекинга изрекао је многе чудне ствари.

„Кина сматра да је најбољи начин за решавање косовског питања договор Београда и Приштине у оквирима Резолуције 1244“, рекао је представник Кине.

Он је рекао да је став Кине јасан и да Пекинг поштује суверенитет и територијални интегритет Србије и да подржава напоре за проналажење политичког решења.

Кинески дипломата је изразио наду да ће заинтересоване стране „ставити народ на прво место“ и уздржати се од заоштравања ситуације.

Према његовим речима, важно је да Савет безбедности УН остане у току с дешавањима на Косову и помогне Београду и Приштини да дођу до споразума.

Кина сада инсистира на поштовању Резолуције 1244 иако за њено доношење није гласала, већ је због Београда била уздржана.

Међутим, Кина остала уздржана приликом доношења Резолуције 1244, због критиковања НАТО агресије, нарочито због бомбардовања њене амбасаде.

Њени представници су изјавили да је сукоб требало да реши Влада СР Југославије и њени грађани и да се супростављају страној интервенцији. Међутим, како је СРЈ прихватила мировни предлог, Кина није ставила вето на резолуцију.

Од тада, Кина је увек у својим ставовима блага на седницама СБ УН, али и увек истиче да је за поштовање територијалног суверенитета Србије на Косову.

 

Извор: Еспресо/Ало