Издвајамо Србија

ВУЧИЋ СЕ ОБРАТИО НАРОДУ: Председник саопштио важну одлуку (ВИДЕО)

Фото: Јутјуб

Историјски дан

Председник Србије Александар Вучић обратио се поводом формирања Националног тима за препород Србије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Sednica Nacionalnog tim za preporod sela

Sednica Nacionalnog tim za preporod sela

Posted by ALO! DNEVNE NOVINE on Thursday, June 13, 2019

– Суочавамо се са депопулацијом становништва. Губимо и село и људ и то је ужасан проблем за нашу земљу. То руши и наше одбрамбене капацитете.

Сви ћемо максимлно помоћи и финансијски подржати. Резултати не могу да буду идеални, али све што тај тим стручних људи буде предвидео и сматрао добрим за препород друштва, ми ћемо као државни органи уложити у то – рекао је у обраћању из Палате Србије додајући речи захвалности Милану Кркобабићу који се прихватио тог посла.

Отварање „теме села“ Кркобабић је оценио врло битним.

Претходно је одржана Конститутивна седница Национаног тима за препород села Србије којој су присуствовали председник Србије, министар задужен за регионални развој Милан Кркобабић и председник војвођанског парламета Иштван Пастор. Конститутивном седницом председавао је уз Кркобабића и академик Драган Шкорић, председник Академског одбора за село Српске академије наука и уметности.

– Веома сам срећан што се господин Кркобабић посветио овом послу. Хвала свима који су учествовали – рекао је Вучић.

Он је истакао предност ИТ индустрије над пољопривредом и нагласио да су се ствари у нашој земљи промениле, те да „данас више људи држи дијету, него што гладује“.

Стратешки циљ формирања Националног тима је смањење регионалне неравномерности, стварање системских предуслова за економску одрживост породичних газдинстава, креирање здравог тржишног амбијента, побољшање и модернизација инфраструктуре и стварање свих социо-културних предуслова за демографско оживљавање села у Србији.

На почетку седнице, глумац Ненад Јездић, који је живот у граду заменио селом, указао је на значај опстанка и опоравка српског села.

Како је рекао, иза нас су бројни покушаји вековних освајача да униште српски народ и трагове његовог постојања на овим простоерима, али иако је то сада иза нас нешто друго прети садашњости и будућности српског и свих народа који одвајкада живе заједно на овим просторима – бела куга.

– Смртоносна епидемија пусте земље шири се рубним продручјима и злокобно прети да затре српско село, које је одржало Србију, нахранило нас и отхранило. Са нестајањем села, нестала би и Србија – рекао је Јездић.

Изнео је податак да од 4.700 насеља у Србији, нестаје њих 1.200 – у 1.000 села има мање од по 100 становника, док у више од 200 села нема особе млађе од 20 година.

У селима данас има 260.000 момака између 40-50 година и око 100.000 девојака исте доби, који нису засновале своје породице.

– Пробудимо се, ставимо прст на чело, сви који желимо добро Србији. Употребимо сва знања и могућности да спасимо српско село – апеловао је Јездић.

Владика ваљевски Милутин је рекао да СПЦ подржава оживљавање српских села и да данас присуствује седници по благослову партијарха српског Иринеја, уместо владике Јована шумадијског који је члан Тима.

– Радујем се овом подухвату, оживети села је наша света дужност – поручио је владика Милутин.

 

Извор: Ало