Издвајамо Регион

Закорачила у море, а оно што је уследило, ни у највећој ноћној мори није могла да замисли! Лекари јој спасли живот

Напад рибе паука

Како јављају српски туристи на групи посвећеној Грчкој, озлоглашена „драгон фисх“ (морски паук) појавила се и у Неи Порију где је убола једну нашу туристкињу и пустила отров.

Фото: Јутјуб
Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Риба, која иначе живи у великим дубинама у последње време се све чешће појављује у плићаку, а пошто се вешто скрива у песку када је нагазите она испушта отров.

Након што испусти отров крећу несносни болови, па је потребна хитна медицинска помоћ. Прва помоћ је врућа вода јер је отров термолабилан, због чега не би било лоше да увек крај себе имате флашу воде коју ћете држати на сунцу.

Доктор је жени из Србије рекао да је имала среће што се јавила у првих 15 минута од уједа ове отровне рибе. Ињекцију је примила у палац (где ју је риба ујела) након чега је добила антибиорик.

Иначе, људи који су се јавили у коментарима пренели су и своја искуства са отровницом, а већини од њих се ово догодило у Паралији. Нажалост, неки од њих су имали касније компликације на месту где је их је риба ујела, а рођак једне жене је чак морао да посети хирурга и одстрани део коже у којем се отров учаурио.

„Имала сам ту несрећу да станем на отровну рибу у Грчкој. Стала сам на на њу трчкарајући у песку у води до колена. Одједном сам осетила неописиву бол, нисам знала ста ме је снашло, мислила да сам поломила све прсте на нози или да сам стала на стакло. Међутим, крви је било врло мало, само ненормалан бол. И да сам знала за топли камен или топлу воду који помажу, не бих се у том моменту сетила, јер нисам имала појма шта се десило – написала је на Фејсбуку девојка из Србије која је претходне године имала непријатно искуство са морским пауком.

Муж ју је одмах одвезао у болницу где је сазнала да је вероватно нагазила на рибу са бодљама на леђима.

„Дали су ми ињекцију, која не знам чему слузи, али једва да ми је умањила бол, а добила сам и рецепт за неку маст. Епилог целе приче је да ме је ужасно болело у налетима цео дан, а стопало ми се надуло толико да сам пет дана носила исључиво папуче. Оток ипак и даље није потпуно спласнуо ни после две недеље“, додала је она.

Ову опасну рибу карактеришу високо постављене очи, доња вилица дужа од горње, и шаре на леђима. Са доње стране има бодљу окренуту уназад, а сличну бодљу има и на првом леђном перају.

Управо убодом ових бодљи, морски паук убацује свој отров у тело жртве са драматичним последицама, а некада давно, без адекватне медицинске помоћи било је и смртних случајева.

Уколико децу водите на летовање у област Олимпске регије предострожности ради понесите пластичне сандале за воду.

 

Извор: Ало.рс/Телеграф.рс/А.М.