Издвајамо Регион

ЗАКУКАЛА МИЛОГОРСКА ПИРОМАНКА која би палила српске цркве: Подваљено ми је! Држава да ме заштити!

Фото: Фејсбук принтскрин

Министарство спољних послова Црне Горе мора санкционисати представницу амбасаде у Турској Мирну Никчевић због говора мржње према верницима Митрополије црногорско-приморске који је изела на Фејсбуку.

Из ресора Срђана Дармановића потврдили да је против ње покренут дисциплински поступак.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према Закону о спољним пословима, међу тежима повредама службене дужности спада недолично или увредљиво понашање према грађанима. То значи да би прва саветница амбасадора Бранка Милића, сходно члану 113 који одређује дисциплинске мере, могла остати и без посла.

Никчевићева је, међутим, казала да јој је „подваљено“ и од државе очекује да је заштити.

Procitao sam u Vjestima, sve je ZIVA ISTINA, nemas se ti kome izvinjavati, samo je skakljivo zbog posla, jer se tu…

Posted by Mirna Nikcevic on Monday, June 17, 2019

Никчевићева је јуче казала да је преписка интерна и да пријатељицу познаје 20 година.

– Подваљено ми је и сматрам да држава треба да ме заштити од претњи које примам свакодневно од непријатеља црногорских националних интереса, прозападног, евроатланског усмерења, мултикултурних вредности, државне независности и суверености. Извињавам се свима чија су, национална и, евентуално, грађанска осећања повређена због обелодањивања ове приватне преписке која није требало да има јавни карактер и прихватам сваку последицу која може настати из насиља над мојом породицом (које свакодневно трпим). Све што се ових дана изговорило из процрногорског корпуса а шта је дало и мало повода, било је злоупотребљено… Али, инсистирам на личном ставу који је схваћен и интерпретиран у најприземнијем, најсировијем смислу – стоји у одговору.

Posted by Mirna Nikcevic on Monday, January 22, 2018

Додала је да има право на изношење мишљења на друштвеним мрежама и да се лични ставови запослених изнесени у приватној и неформалној комуникацији не могу идентификовати или поистовећивати са званичном политиком МСП.

МСП се одмах оградио од њених ставова и поручило да ће предузети потребне мере како би се спречило слично понашање дипломата и других запослених.

Законом о вањским пословима прописано је да повреде службене дужности могу бити лакше и теже, а међу тежима спада недолично или увредљиво понашање према грађанима или сарадницима.

Чланом 113, који се тиче дисциплинских мера, прописано је да се због теже повреде могу изрећи новчана казна од 20 до 30 одсто зараде исплаћене за месец у којем је новчана казна изречена у трајању до шест месеци, забрана упућивања на рад у дипломатско-конзуларно представништво (ДКП) на период до две године, забрана напредовања до две године или престанак радног односа.

Запослени против кога је покренут дисциплински поступак због теже повреде дужности, стоји у Закону, може да се удаљи са рада до правноснажног окончања поступка, ако би његово присуство на раду штетило интересу МСП или ДКП или ометало вођење дисциплинског поступка.

Сарадница на програмима Центра за грађанско образовање (ЦГО) Жељка Ћетковић очекује да ће у конкретном случају МСП проценити да ли је дипломатска представница Црне Горе својим постовима на Фејсбуку прекршила Закон, и, ако јесте, мора одредити ниво прекршаја и санкцију.

– Такође, остаје да се надлежно Владино тело одреди је ли ово понашање у складу са Етичким кодексом државних службеника и намештеника, као и да Тужилаштво утврди да ли има елемената бића кривичног дела које се гони по службеној дужности… – закључила је Ћетковићева.

 

Извор: srbijadanas.com/Вијести