Свет

АКО СЕ ОВО ОСТВАРИ АМЕРИКА ЋЕ ТУРСКУ НАГЛАВАЧКЕ ДА ИЗБАЦИ ИЗ НАТО ПАКТА! Русија: Заборавите на Американце и Трампа

Русија је спремна да Турској испоручи вишенаменске ловце Су-35 уколико Анкара то буде желела.

„Уколико Турска изрази жељу, ми смо спремни са испоручимо тој земљи ловце Су-35“, истакао је шеф руске одбрамбене корпорације „Ростех“ Сергеј Чемезов.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Су-35 је вишенаменски ловац генерације 4++, што значи да је по својим карактеристикама изузетно близу авионима пете генерације.

Претходно је председник САД Доналд Трамп, коментаришући испоруку руских противваздушних система С-400 Турској, рекао је да САД неће продати борбене авионе Ф-35 Турској пошто је Анкара одлучила да купи ракетни систем С-400 из Русије.

Он је у Белој кући рекао да је Турска поручила више од 100 авиона Ф-35, али да због куповине руског ракетног система, САД не може да јој продају авионе вредне милијарде долара

Подсетимо, Русија је већ послала 15 авиона са компонентама ПВО система С-400 Турској, у складу са уговором о куповини четири дивизиона ових ракетних комплекса, укупне вредности 2,5 милијарде долара.

С тим у вези, председник Турске Реџеп Тајип Ердоган изјавио је да је тај уговор најважнији документ који је Турска потписала у својој историји.

Непоштено је да Турска буде избачена из програма у ком је партнер, а тврдња да ће С-400 ослабити Ф-35 је нетачна, наводи Анкара.

Одлука службеног Вашингтона да избаци Турску из програма развоја ловачких авиона Ф-35 је против духа НАТО, саопштило је турско Министарство спољних послова. Анкара је позвала Алијансу да поништи своју одлуку.

„Овај једнострани корак коси се с духом Алијансе и нема никакво легитимно оправдање. Не само да је непоштено да Турска буде избачена из програма у ком је партнер, већ је и тврдња да ће С-400 ослабити Ф-35 — нетачна“, наводи се у саопштењу Министарства.

Турска је прошле недеље почела да добавља делове руског ракетног система С-400, што је довело до одлуке Вашингтона да суспендује Турску из програма Ф-35. Реџеп Тајип Ердоган изјавио је да ће системи С-400 бити у потпуности инсталирани до пролећа 2020. године.

 

Извор: rs.sputniknews.com/Ало.рс