Србија

АЛАРМАНТНО УПОЗОРЕЊЕ СТРУЧЊАКА! Овај лек се продаје у Србији, а може да изазове једно од најопаснијих стања у медицини!

Можда мислите следеће: „Ако ми није потребан рецепт за њега, лек је сигурно сигуран и могу сам да га узимам“

Скоро свако домаћинство у Србији чуло је или у неком случају користило лек по имену ибупрофен. Свако од нас сматрао је да је то безазлени лек који лечи сваки бол и да је потпуно безбедно пити га. Притом његова цена јесте веома приступачна, а и не треба рецепт за њега. Али да ли је стварно потпуно безазлен и безбедан?

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

За почетак, шта је уопште ибупрофен?

То је нестероидни протуупални лек који се често користи за лечење упалних и болних стања и сматра се једним од најчешће коришћених лекова из те класе на свету.

Стручњаци препоручују да се свакодневно узимање ибупрофена ограничи на максимално 30 дана. Дозирање може да буде од 400 до 800 милиграма до четири пута дневно (с дневним максимумом од 3200 милиграма).

Али, ако прекорачите препоручене дозе (или наставите да пијете други или чак трећи месец у низу), негативни утицај ибупрофена надмашиће жељене предности смањене нелагоде и бола, кажу стручњаци. Можда ћете се изненадити, али неки људи се поуздају у ибупрофен као у „средство“ које ће им помоћи да преброде дан.

Често су то они који имају много телесних активности, спортисти или људи с физички захтевним занимањима – они се поуздају у ибупрофен (или неке друге противупалне лекове) као у средство које ће им смањити бол и омогућити да наставе даље.

Нажалост, премда овај лек доноси тренутно олакшање, своје тело бисте могли да доведете у опасност. Ево информација о ибупрофену које треба да знате, те уобичајене нуспојаве које можете доживети ако га будете превише узимали.

Ибупрофен и други слични лекови постижу своје резултате инхибицијом ензима названог циклооксигеназа (ЦОX), а тај ензим одговоран је за производњу материја као што су простагландини, простациклини и тромбоксани. Оне играју кључну улогу у нормалним ћелисјским функцијама. У кратком року је употреба ибупрофена корисна због своје способности да ограничи производњу ових врста материја које могу да узрокују упалу и бол.

Дуготрајни унос или прекомерна употреба могу да доведу до компликација гастроинтестиналног, кардиоваскуларног и бубрежног система.

Прекомерно узимање ибупрофена може да узрокује чиреве у желуцу и цревима, што доводи до непријатних симптома – попут болова у стомаку – а у ретким случајевима и до потенцијално опасног унутарашњег крварења. Дакле, ако приметите озбиљне желудачне проблеме и бол, свакако се консултујте с лекаром.

С дуготрајном употребом или прекомерном употребом ибупрофена, пацијенти су више изложени ризику за повећано или неконтролисано крварење, објашњавају стручњаци. Осим тога, претераним узимањем ибупрофена долази до високог крвног притиска – што непотребно напреже срце.

Када постоје абнормалне количине простагландина из ибупрофена, бубрежне крвне жиле се сужавају, што доводи до смањеног протока крви и повећања притиска, кажу стручњаци. То може да узрокује акутно заказивање бубрега у озбиљнијим случајевима. Измењени проток крви у бубрезима може да промени начин на који тело елиминише електролите, па би могао да се примети неуравнотежен ниво калијума и натријума – то значи да бисте могли јако да дехидрирате или пак задржавате воду.

Када би уопштено требало да избегавамо узимање ибупрофена?

Ибупрофен не треба узимати с алкохолом, јер то повећава ризик од унуташњег крварења, кажу лекари. То ће само додатно да оштети желудац и доведе до болова у стомаку те на послетку до крварења. Ако сте управо завршили маратон и зграбили пиво, немојте узимати и ибупрофен. Осим тога, ако сте трудни, ограничите употребу ибупрофена, нарочито током трећег тромесечја, јер повећава ризик од срчаних и плућних проблема, и може да узрокује да се срце бебе прерано затвори, упозоравају стручњаци.

 

 

Извор: Srbijadanas.com