Свет

Америка удара на Кремљ и преко Србије!

У новом плану Вашингтона за супротстављање Кремљу посебно место припало је и Србији.

У новом плану Вашингтона за супротстављање Кремљу посебно место припало је и Србији.

Директор Америчке агенције за међународни развој (УСАИД) Марк Грин је 4. и 5. јула разматрао са представницима Г7 у Паризу документ о концепту супротстављања злонамерног утицаја Кремља, наводи се на сајту агенције, где је и објављен сâм документ.

„Уз финансирање УСАИД, 11 стратешких медијских партнера повећавају своје присуство у Босни, Косову, Црној Гори, Северној Македонији и Србији. Тиме се ’диверзификују њихови приходи, а дигитално медијско присуство се повећава‘“, наводи се у извештају.

„Уз ињекцију америчког новца, УСАИД предвиђа и алатке за борбу против лажних вести, као што су ’Поп-ап Њуз рум‘“ из Молдавије, како би се обезбедила бихевијорална аналитика и технологија друштвених медија у сврху анализирања и идентификовања дезинформација“, стоји у овом извештају.

„Сједињене Америчке Државе одавно сматрају да је јака, просперитетна и слободна Европа од виталног значаја за америчке стратешке интересе. Руске власти и снаге под њиховом контролом настоје да ослабе амерички утицај у свету и одвоје нас од наших савезника и партнера“, пише у документу.

Русија је више пута негирала оптужбе о покушајима да утиче на демократске процесе у различитим земљама. Портпарол Кремља Дмитриј Песков назвао их је „апсолутно неоснованим”, а министар спољних послова Русије Сергеј Лавров истакао да не постоје никакве чињенице које потврђују такве акције.

Поводом новог документа, огласило се и руско Министарство спољних послова.

Концепт за супротстављање злонамерном утицају Кремља, који је развијен у Сједињеним Америчким Државама, представља средство за идеолошку борбу и пропаганду, наводи се у коментару Министарства спољних послова Русије датом у вези са изјавама директора Америчке агенције за међународни развој (УСАИД).

Извор: Вечерње Новости