Свет Србија

АМЕРИКАНЦИ ОТКРИЛИ: Ево због чега Макрон долази у Србију! А СВИ СУ МИСЛИЛИ…

Александар Вучић и Хашим Тачи постигли су договор, који је Немачка одбацила, а француски председник Емануел Макрон сада има има извиђачки задатак да утврди могућности обнављања српско-косовског дијалога, рекао је за Глас Америке Џејмс Хупер, дугогодишњи балканолог и бивши високорангирани амерички дипломата.

Хупер је истакао да Макрон долази у Београд на иницијативу немачке канцеларке Ангеле Меркел, која је, како каже, блокирала споразум, који су две стране практично договориле.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„У свему овоме догодило се нешто невероватно, српски и косовски лидери постигли су концепт, који се односио на демаркацију границе, што је укључивало и релативно малу размену територија, а то нису прихватили Европљани“, рекао је Хупер.

Према његовим речима, двојица лидера су у приличној мери дошли до договора, али су га Европљани одбацили, а понајвише Немачка, чији је став пресудан. За њега је невероватно да је свеобухватни договор одбачен, а да није понуђена никакво алтернативно решење.

„Потом је немачка канцеларка Ангела Меркел оставила Макрону да види да ли постоји начин да разбијени договор може да се замени неком врстом процеса, који би довео до новог договора“, рекао је Хупер.

Амерички стручњак додаје да је Немачка де факто координисала са косовским премијером Рамушом Харадинајем, који је „блокирао договор на Косову играјући на националистичку карту“, док је „канцеларка Меркел блокирала договор унутар Европске уније, на недавном самиту Западног Балкана у Берлину“.

„Обавила је прилично мучан разговор са Александром Вучићем и мислим да је то био крај тог договора у који су и Тачи и Вучић уложили много труда. Уверен сам да је договор био остварен, да би то знатно допринело бржем уласку Србије у Европску унију, као што верујем да би и Косово лакше добило чланство у Уједињеним нацијама”, рекао је Хупер.

Дебакл у Берлину значи и могући крај постизања свеобухватног договора у начелу, сматра Хупер. Он такође тврди да не постоји алтернатива свеобухватном договору, који по својој природи изискује територијално прилагођавање, што Меркел одбија као део решења, преноси Глас Америке.

 

Извор: Фонет