Србија

БОЈИМ СЕ! Албанца с Косова с тек пресађеним срцем депортују у Србију! Живот му виси о концу, а ево шта КАЖЕ о нашој земљи!

За Алтина, његовог лекара и адвоката, одлука о депортацији је мистерија и донета је из несхватљивих разлога. Такође, према њиховим речима, постоји ризик да би могао да умре за време депортације.

Албанац са Косова и Метохије Алтин Витија (18) који се разболео током одмора у Шведској и ком је извршена акутна трансплантација срца, највероватније ће у уторак бити транспортован у Србију на даљу негу која му је потребна, пишу тамошњи медији. На овај корак су се одлучили јер на Косову и Метохији не постоје услови који му гарантују адекватно лечење, наводе шведски медији.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Одбор за миграције ће у уторак донети одлуку о његовом отпуштању из болнице у шведском граду Лунду и транспортовању за Србију, верујући да ће овде добити виталну негу која му је потребна. У Шведској не може да остане јер наводно није пуноправни држављанин те земље.

За Алтина, његовог лекара и адвоката, одлука о депортацији је мистерија и донета је из несхватљивих разлога. Такође, према њиховим речима, постоји ризик да би могао да умре за време депортације.

– Никада нисам био у Србији, не говорим тај језик и немам никакве везе са том земљом – рекао је 18-годишњи Албанац.

Као трансплантант, он треба да буде под будним медицинским надзором до краја живота. Према подацима Одбора за миграције, Алтинова нега је договорена у Београду.

– Током планирања овог путовања, српско Министарство унутрашњих послова је обавештено да је Алтину потребан медицински пријем. Одбор за миграције ће обезбедити да Министарство унутрашњих послова Србије то и испуни, пошто су српски државни органи обавештени о историји Алтинове болести и његовом лечењу у Шведској – пише у саопштењу шведског Одбора за миграције.

Но, према мишљењу Центра за дечје болести срца у Лунду, та одлука никако не би била добра

 

Извор: Ало.рс/ Телеграф