Русија Свет

БОМБА ИЗ КРЕМЉА! Путин потписао Закон о ракетама, Русија и САД на ИВИЦИ РАТА!

Председник Русије Владимир Путин потписао је закон о суспензији Споразума о ликвидацији ракета средњег и кратког домета.

Одговарајући документ објављен је на званичном интернет порталу за правне информације.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Обуставити Споразум између Савеза Совјетских Социјалистичких Република и Сједињених Америчких Држава о ликвидацији ракета средњег и кратког домета, потписаног у Вашингтону 8. децембра 1987. године“, наводи се у документу.

Амерички председник Доналд Трамп је почетком године саопштио да Вашингтон 2. фебруара почиње процедуру за повлачење из Споразума о ликвидацији ракета и оптужио Русију да нарушава Споразум, што је Москва демантовала. Амерички државни секретар Мајк Помпео изјавио је тим поводом да ће споразум бити раскинут ако се Русија у року од шест месеци не врати на потпуно и проверљиво поштовање Споразума.

Председник Русије Владимир Путин је 2. фебруара изјавио да ће Русија реципрочно одговорити на одлуку САД о повлачењу из Споразума и такође обуставити учешће у Споразуму. Он је рекао и да Москва неће допустити да буде увучена у скупу трку у наоружању. При томе је Путин додао да сви предлози Русије о разоружању „остају на столу, а врата отворена“, али и наредио да руски званичници не иницирају никакве преговоре о том питању. Руски лидер је 4. марта потписао указ по коме Русија прекида испуњавање Споразума о ликвидацији ракета средњег и кратког домета.

Споразум о ракетама средњег и кратког домета потписан је 8. децембра 1987. године, током посете совјетског лидера Михаила Горбачова Вашингтону. Споразум је прво обухватао класу ракетног наоружања домета од 500 до 1.000 и од 1.000 до 5.500 километара, укључујуц́и ракете Р-12 и Р-14, које је СССР 1962. године разместио на Куби, што је изазвало Карипску кризу.

У мају 1991. године Споразум је био у потпуности реализован. Совјетски савез је до тада уништио 1.752 балистичке и крстареће ракете копненог базирања, а САД 859. Документ има неограничени рок. Свака од страна има право да га раскине уколико представи убедљиве доказе о неопходности да иступи из њега.

 

Извор: rs.sputniknews.com