Православље

ЧУДО СЕ ПОНОВИЛО: Изнели су мошти Василија Острошког на улицу, а онда је СТИГАО ЗНАК СА НЕБА (ВИДЕО)

Све је подсећало на 1996. годину када су први пут улицама Никшића пронешене мошти Светог Василија Острошког.

И овог 12. маја падала је киша, која је стала онога тренутка када је литија, у пратњи више хиљада грађана, кренула улицама Никшића.

Литију су предводили миитрополити црногорско-приморски Амфилохије и Тернопољско и Кремењецки Сергије, епископи, захумско херцеговачки и приморски Григорије, аустралијско новозеландски Иринеј, будимљанско никшићки Јоаникије, нишки Јован, пакрачко славонски Јован, бројни архијереји, свештенство и монаштво. Епископ будимљанско никшићки је подсетио на прву литију, велику кишу и народ који је дочекао мошти свеца, као и на Амфилохијеву изјаву да је добро што је пала киша да „спере наше грехе, да се Богу и једни другима приближимо“.

– После 20 година опет нас је оросила, нешто мање. Надамо се да смо узнапредовали духовно – казао је Јоаникије.

Митрополит Сергије је подсетио на тренутна дешавања у Украјини, на поделе, страдања цркве, братоубилачки рат.

– Верујемо да се кроз свенародно покајање можемо вратити Богу, добити његов благослов и измирити се једни са другима. Наш народ и наша црква молећи се тако молимо се са љубављу и за оне који су против нас и непријатељи вере и цркве, без злобе и мржње, са жељом да се измире са Богом и да будемо једно – казао је Сергије.

Он је никшићкој Саборној цркви поклонио копију иконе Пресвете богородице Почајевске, која се налази у Успенској Почајевској лаври. Литији су присуствовали амбасадори Руске федерације Сергеј Грицај и Србије Зоран Бингулац, представници Владе Србије Мирољуб Радосављевић и Јована Стојиновић и Републике Српске Драган Давидовић, као и бивша амбасадорка Украјине у Црној Гори Оксана Сљусаренко и руски боксер и посланик у Думи Николај Валујев.

 

 

Извор: Београд.ин