Србија

ДОКТОРИ УПОЗОРАВАЈУ! Над Србијом се надвија сенка: „Биће убистава и несрећа“

Фото: Pixabay.com

Већ годинама трају полемике око тога да ли пун Месец може да утиче на квалитет сна, а тим поводом смо разговарали са два стручњака, секретаром из Астрономског друштва „Руђер Бошковић“ Миланом Јеличићем и проф. др Браниславом Несторовићем.

– Ја лично не верујем, добро сам спавао синоћ, рекао је за Телеграф секретар Астрономског друштва „Руђер Бошковић“ – Знам да је у Немачкој својевремено била мода да се у ноћима када је пун Месец прозори прекривају да им не смета светлост да могу да спавају, међутим сада не чујем ове приче, можда и даље то раде.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Има тих људи којима смета и лист када падне на њих, а има и оних којима не смета ништа. То не може да се веже за деловање Месеца, то може да се веже за хиперсензитивност тих људи који нису само осетљиви на месечину него на многе друге ствари. Ко зна шта се све збива у човековој Божијој природи. Многи људи не спавају добро и када нема пуног Месеца и када нема прве и последње четврти. Некима је лакше да кажу да је био пун Месец и да због тога нису спавали.

Будући да астролози много пажње поклањају утицају пуног Месеца, секретар из Астрономског друштва „Руђер Бошковић“ каже:

– Ми се енергично боримо против астролога. То је једна блесава наука која је у народу популарнија него астрономија. Све је то на психолошкој основи, људи се боје за будућност и онда врло радо гутају те приче, било да се гата у пасуљ или ово сада популарније гатање у положај планета. Међу астрономима, професионалцима којих има 100 хиљада широм света, за астрологију нема места.

– Месец у сваком случају делује на Земљу на тај начин што имамо плиму и осеку. Чак је постојала статистичка анализа која показује да када је пун Месец има више земљотреса. Земљина кора није из једног комада него је она састављена од континенталних плоча које пливају по унутрашњости Земље која је у усијаном течном стању. Земља се окреће око своје осе и све те плоче желе да стигну и теже ка екватору, оне се тада сударају и постоји та напетост међу њима. Тада се дешава да једна плоча склизне и настане земљотрес.

Јеличић и даље тврди да пун Месец нема никакве везе са утицајем на наше тело.

– Не можете ви сада човеково тело претворити у Индијски океан, па да сада Месец подиже наше течности. То наука није потврдила јер једно су хиљаде километара воде, а друго чаша воде коју попијемо и крви колико имамо у организму. Човек увек жели да рационализује и да своје муке припише некоме другом, закључио је.

С друге стране, проф. др Бранислав Несторовић је за Телеграф изнео своје, опречно мишљење.

– Како нема везе? Ми смо и учили на факултету да су у ноћима пуног Месеца убиства, самоубиства, депресије и саобраћајне несреће два пута чешће. То су ти такозвани месечни циклуси о којима и постоји наука – хрономика. Наравно да има везе, тврди Несторовић и наставља – Студенти на судској медицини уче да је петком поподне или у ноћима пуног Месеца повећан број прекршаја, убистава и самоубистава. Има разних објашњења, доста је дугачка прича шта све ту може да буде – од осветљености до рефлекције одређених зрака. Међутим, то су уствари магнетна поља која се мењају, а ми страховито на њих реагујемо.

– Када је  Google Earth почео да слика онда су запазили једну чудну појаву да сва крда пасу тако да им је глава окренута према северу, а задњица према југу. Оријентишу се према магнетном пољу. Па, када се китови насучу то је зато што је дошло до аномалије магнетног поља јер они имају те кристале у оку које имамо и ми. И ми се такође оријентишемо према магнетном пољу. Кад се поремети магнетно поље мозак потпуно другачије функционише, закључио је Несторовић.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Телеграф.рс