Регион Србија

ДРАМА У ГРЧКОЈ: Крагујевчани угледали гужву: Када су пришли, призор их је препао! Онда су учинили оно чиме се Србија поноси

Весна Радовановић, лаборант из КЦ Крагујевац, данас је у Грчкој спасила једну баку дављења. Ова храбра и стручна жена знала је да су у питању секунде и реаговала је муњевито када су око 18.30, на градској плажи у Едипсосу на Евији, из мора извукли Старију Гркињу, без знакова живота.

– Ово је бања на мору и има пуно старих Грка. У једном тренутку смо видели гужву у плићаку. Неки купачи су из воде извукли баку која је већ помодрела и није давала знаке живота. Била је тешка и покушавали су да јој помогну, умивали је водом и није било никога да јој укаже стручну помоћ – прича Веснин супруг Горан Радовановић.

Тада у помоћ прискаче Весна која је тачно знала шта треба да уради да госпођу поврати у живот.

– Замолила је људе да се помере и ставила је утопљеницу на бок, очистила дисајне путеве, извадила зубну протезу. Стандардним поступком, притиском на горњи део трбуха, изазвала је избацивање воде коју је несрећна жена прогутала – присећа се Горан.

Бака је тада поново удахнула ваздух, а модра боја усана почела је да се мења, што је био знак да се ниво кисеоника повећава.

– Весна ју је одржавала тако до доласка Хитне помоћи. На обострану радост бака је у стабилном стању одвезена у здравствену установу где ће се обавити дијагностика – закључује поносни супруг.

 

Извор: Телеграф.рс/ Ало.рс