Србија

ГРАЂАНИ, ОПРЕЗ! Топлотни УДАР може да вас УБИЈЕ на лицу места, ово су СИМПТОМИ које не смете ИГНОРИСАТИ!

Тропски талас је стигао у Србију и температура ће и данас достизати чак 38 степени. И млади, потпуно здрави људи су просто смлаћени због оваквог времена, а деци, старијима и хроничним болесницима ситуација је неподношљива.

ДЕХИДРАЦИЈА

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Представља смањење телесне количине воде.

СИМПТОМИ: Жеђ, сува уста, умор, несвестица, општа слабост.

ПРВА ПОМОЋ: Потребно је надокнадити изгубљену течност и минерале, дехидрирану особу је потребно умирити, ставити у седећи или лежећи положај, дати јој да пије воде или растворе за надокнаду течности и електролита, потребно је вршити стални надзор дехидриране особе, ако јој се стање не поправља позовите хитну помоћ или потражите савет лекара.

СУНЧАНИЦА

Облик топлотног удара који настаје излагањем главе директном утицају сунчевих зрака.

СИМПТОМИ: Слабост, мучнина и повраћање, главобоља, вртоглавица, немир, смушеност, црвенило у лицу, зујање у ушима. У тежим случајевима долази до омамљености, проширења зеница и несвестице уз убрзане откуцаје срца и плитко убрзано дисање, а у најтежим случајевима може доћи и до опасности по живот.

ПРВА ПОМОЋ: Пренети особу у хладовину или расхлађену просторију, ослободити је сувишне одеће, стављати хладне облоге на главу, ако је при свести давати хладне напитке.

ТОПЛОТНИ ОСИП

Надражај коже изазван прекомерним знојењем због топлог времена. Изгледа као скуп пликова или приштића који се најчешће јављају на врату, горњем делу грудног коша, у препонама, испод груди или на унутрашњем делу лакта.

СИМПТОМИ: Црвени осип са јаким сврабом

ПРВА ПОМОЋ: Осигурати боравак у хладовини или расхлађеној просторији и обући суву одећу. Наносити хладне облоге на осип. Код оваквих особа обично се не препоручује наношење крема, већ употреба дечјих пудера за кожу.

ТОПЛОТНИ ГРЧЕВИ

Болни грчеви у мишићима који се јављају након великих физичких оптерећења код особа које се много зноје. Особе које се обилно зноје су осетљивије на могућност појаве топлотних грчева јер се знојењем губи со, а смањен ниво соли у мишићима изазива болне грчеве у рукама, ногама или стомаку.

СИМПТОМИ: Кожа је бледа и знојава, температура нормална, а на згрченом мишићу можемо опипати задебљање.

ПРВА ПОМОЋ: Потребно је да особа престане са свим активностима, склонити је са сунца у хлад или расхлађену просторију, дати јој да пије воду или природне воћне сокове. Не настављати с напорним физичким радом ни неколико сати после грчева, јер се може јавити исцрпљеност или топлотни удар. Уколико грчеви потрају дуже од сат времена, потражити медицинску помоћ.

ТОПЛОТНА ИСЦРПЉЕНОСТ

Здравствени проблем који се може развити и неколико дана после излагања високим температурама, услед физичких активности, ако је унос течности био недовољан.

СИМПТОМИ: Умор, слабост, вртоглавица, главобоља, несвестица, мучнина и повраћање, мишићни грчеви, отежано знојење, бледа, хладна и влажна кожа, убрзано и површно дисање.

ПРВА ПОМОЋ: Склонити особу са сунца у хладнији простор, поставити је у лежећи положај са благо подигнутим ногама и давати јој пуно течности (вода, безалкохолни напици), прскати водом и хладити вентилатором. Из топлотне исцрпљености може се развити топлотни удар, па ако се наведени знаци погоршавају или трају дуже од једног сата, потребна је хитна медицинска помоћ.

ТОПЛОТНИ УДАР

Најтежи здравствени проблем који може бити изазван високим температурама, услед губитка контроле над температуром тела и неспособности хлађења, температура тела порасте за само 10-15 минута (40,5 °Ц или више), а пулс убрзан (чак и преко 160 откуцаја у минути).

Уколико се не препозна на време, топлотни удар може довести до тежих оштећења здравља, па чак и до опасности по живот.

СИМПТОМИ: Црвена, топла и сува кожа (без знојења), јака главобоља, мучнина, вртоглавица, убрзани пулс, изузетно висока температура, губитак свести.

ПРВА ПОМОЋ: Пренесите особу у хладовину или расхлађени простор, поставити је у лежећи положај на леђа ако је при свести, ако није, поставити на бок, подићи ноге изнад нивоа главе, поливати особу хладном водом. Контролишите телесну температуру и покушајте да је спустите испод 38°Ц. Одмах позовите хитну помоћ.

И не заборавите на препоруке лекара, како бисте предузели превентивне мере да до оваквих случајева не дође: Пијте што више течности, ако се претерано знојите, уносите што више минералне воде. Избегавајте сунце у периоду од 11 до 16 часова и бирајте лагану одећу од природних материјала.

 

Извор: Блиц.рс