Свет

ГУСТА МАГЛА ТРАЈАЛА ЈЕ 4 ДАНА, А ОНДА ЈЕ УМРЛО 12.000 ЉУДИ!

Извор: јутјуб принтскрин

Научници са универзитета у Тексасу започели су проучавање убојите магле која се на неколико дана спустила на Лондон 1952. године и однела хиљаде живота.

Први пут се појавила 5. децембра и четири дана касније је нестала. Међутим, након разилажења умрло је 12.000 људи а око 150.000 завршило у болницама.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Неколико година касније изгласани су знатно ригорознији закони о загађењу ваздуха, али саме узроке нико до сада није расветлио. Зато су Рењи Занг и његов тим истраживача кренули да истражују и открили да је азот-диоксид хемијски реаговао са релативно бенигним сумпор-диоксидом и настала је смртоносна сумпорна киселина.

„Већ дуже време је познато да су сулфати велики део магле, а честице сумпорне киселине настале су из сумпор-диоксида који је излазио из димњака кућа и термоелектрана на угаљ“, испричао је Занг, а преноси Бусинесс Инсидер.

Напоменуо је и да до сад није било потпуно јасно како је сумпор-диоксид постао сумпорна киселина. Открили су тачне механизме хемијских реакција и Занг каже да је велику улогу играла природна магла ендемична за Лондон и ушће реке Темзе.

Због релативно великих честица, хемијске реакције лакше су се догађале. Сличне количине загађења догађају се и у Кини, али до сада није заблежен сличан случај смртоносне магле.

Занг то објашњава великом количином вештачких ђубрива које Кина користи. Заједно са густим саобраћајем то доводи до великих количина амонијака у атмосфери.

Амонијак неутрализује честице сумпорне киселине што спашава Кинезе од масовног умирања какво је погодило Лондон 1952. године. Истраживачи се сада надају да ће разумевање узрока смртоносне лондонске магле помоћи и осталим градовима да се ухвате у коштац са властитим загађењем.

„Верујемо да смо и кинеским градовима дали неке идеје како да побољшају квалитет ваздуха“, рекао је Занг.

Извор: Курир