Србија

ХАРАДИНАЈ: Зашто позивају мене у Хаг, а Вучића не зову

Фото: Јутјуб

Такозвани премијер лажне државе Косово у оставци Рамуш Харадинај изјавио је да је веома изненађен позивом Специјалног тужилаштва у Хагу у својству осумњиченог и оценио да се ради о „неравнотежи притиска међународне заједнице која мора да се исправи“, јер председник Србије Александар Вучић, који је био сарадник Слободана Милошевића, нема такве бриге.

Харадинај је за албански сервис Гласа Америке рекао да је испунио законску обавезу да се одазове позиву Специјалног тужилаштва, иако се већ два пута појављивао на суду и дао могућност међународном правосуђу да преиспита период рата у целини.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

На Косову постоји сумња да је реч о завери, а оно што могу да потврдим је да верујем у политичке ставове које сам изразио – да нема дискусије о територији и границама, да споразум са Србијом треба да се постигне уз узајамно признање у постојећим границама и да се таксе укидају после признања, казао је Харадинај.

Он је поновио да Косово не може да дозволи творевине као што је „Додикова република“, јер би то довело Русију на Косово.

Харадинај је од међународне заједнице затражио да заустави „неправедан притисак на Косово“, како за таксе, тако и за друге теме, истакавши „да није у реду прихватити услове Србије за наставак дијалог, зато што то вређа Косово, које је жртва“.

На питање ко на њега врши притисак, Харадинај је рекао да су то Сједињене Америчке Државе и Европска унија.

Он је истакао да је због тог пристиска имао стална неслагања са коалиционим партнерима, али оставку није поднео због тога, већ због позива из суда. Да није било тога, не бих дао оставку, и даље бих био председник владе и не бисмо разговарали о изборима, поручио је Харадинај.

Објаснио је да у Хагу није желео да одговара напитања тужилаца јер му је правни стручњак саветовао да је то најбоља опција.

Харадинај сматра да су у овој ситуацији избори на Косову најбоље решење, додавши да се с тим слажу све странке.

Када ће они бити одржани не могу да кажем, али према мојим калкулацијама то би могло да се деси за отприлике 70 дана, крајем септембра или почетком октобра, рекао је Харадинај.

 

Извор: Фонет