loading...
Србија

ХАРАДИНАЈА У ХАГ ШАЉЕ МАКРОН! После мистериозног позива председника Француске, бивши вођа терориста поднео ОСТАВКУ!

Изненађење Пошто се једино он противио постизању компромисног решења за КиМ, овим се стичу услови да се дијалог Београда и Приштине настави, оцењују саговорници.

Рамуш Харадинај, косовски премијер, поднео је јуче оставку на седници владе јер је добио позив за Хаг као осумњичени. Како је Харадинај био главни заговорник увођења такса на робу из Србије и оштро се противио постизању компромисног решења, његовим одласком са места премијера стичу се услови да се дијалог Београда и Приштине настави, сматрају саговорници Курира. Они не искључују ни могућност да је Запад склонио Харадинаја да би проблем Косова могао да се помакне с мртве тачке.

Харадинај ће се трећи пут наћи пред судом због оптужби за ратне злочине (два пута пред Трибуналом у Хагу), овај пут пред Специјалним судом за злочине ОВК, чије је седиште такође у Хагу. Иако није саопштено за које злочине је осумњичен, упућени тврде да би Харадинај могао да се нађе на оптуженичкој клупи за језиве злочине које је починила Дреничка група, којом је он командовао.

Харадинај је сам саопштио да је добио позив од Канцеларије специјалног тужиоца у Хагу и да треба да се појави у току следеће недеље, као и да ће бити испитан у својству осумњиченог.

– Нисам оптужен, али ћу бити испитан. На састанку владе сам објавио да сам поднео оставку на дужности премијера Косова, разлог томе је позив за испитивање који сам добио као осумњичен од Специјалног суда за Косово у Хагу. Хтео сам да ту ситуацију одвојим од части моје државе и части премијера. Не иде премијер Косова пред суд, и не иде држава Косово, него иде Рамуш Харадинај – казао је Харадинај на конференцији за медије.

Отклоњене препреке

Занимљиво је да је Харадинај вест о повлачењу саопштио само неколико сати након што се похвалио да га је звао саветник француског председника Емануела Макрона, као и да очекује да се у септембру одржи састанак Београда и Приштине у Паризу. Подсетимо, француски председник је током боравка у Београду обећао да ће учинити све да се дијалог настави.

Политички аналитичар Дејан Вук Станковић каже да је овим отклоњена препрека наставку дијалога Београда и Приштине.

– Тврдим и арогантним инсистирањем на таксама и одбијањем сваког компромисног решења Харадинај је избацио себе из преговарачког процеса. Не знам да ли с тим има везе позив Макроновог саветника. Осим што као бивши вођа злочиначког ОВК треба да буде изведен пред лице правде и тиме да буде дата морална сатисфакција жртвама, овим је отклоњена препрека постизању компромисног решења у вези са Косовом – наводи он, а готово исти став изнео је и Бранко Радун.

– Оставка Рамуша Харадинаја и позив у Хаг су у ствари притисак на њега који је уследио из Вашингтона да се укину таксе и да се наставе преговори.

„Премијер“ елиминисан

Дипломата Зоран Миливојевић каже да би сада могао да се одблокира дијалог и да не искључује могућност да је Запад овим потезом склонио Харадинаја.

 

Извор: Курир.рс

loading...